Megfúrták a kormányból Pintér szuper-titkosszolgálatát

04
2016.06.03. 12:12
Egy érdekes kormányzati belharc csúcsosodott ki a kormány terrorcsomagjának alakítása közben. Pintér Sándor belügyminiszter eredetileg létrehozott volna egy olyan titkosszolgálati csúcsszervezetet, amely minden titkos információt begyűjthet és kezelhet. A dolog nem tetszett Lázár Jánosnak és Simicskó Istvánnak, pénteken el is fogadtak egy módosítót, amely lényegében megfúrja Pintér elképzeléseit, mert kiheréli a szuper-titkosszolgálatot.

Egyhangúlag fogadta el pénteken az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kormány által beterjesztett módosítást, amely szerint nem adnának automatikusan adatokat a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK) a különböző tárcák által felügyelt titkosszolgálatok  - írta az MTI. Az előterjesztésről - amelynek elfogadása kétharmados többség kell - várhatóan a jövő héten szavaz a parlament.

A bonyolultnak tűnő módosítás valójában nem is olyan bonyolult. Hetekkel ezelőtt nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter a kormány terrorcsomagját, amely egyebek mellett létrehozott volna egy szuper-titkosszolgálatot. Ez a TIBEK, amely Pintér eredeti elképzelése szerint nagy jogosítványokat adott volna a belügyminiszternek.

Pintér tervei szerint a TIBEK egy helyre gyűjtötte volna és kezelte volna az összes titkosszolgálat adatbázisát. Pintér a brüsszeli terrortámadásra hivatkozva próbálta keresztülnyomni a tervét, hogy szükség van egy olyan központra, amely egyben látja és kezeli az adatokat. Jelenleg ugyanis nemcsak külön működik például az Alkotmányvédelmi Hivatal (kémelhárítás), az Információs Hivatal (hírszerzés) és persze a katonai felderítés, illetve elhárítás, hanem külön miniszterek is felügyelik. Ez pedig hátráltathatja a terroristák elleni küzdelmet.

Pintér ezen változtatott volna, és

a TIBEK-nek jogosultsága lett volna egyben kezelni az összes titkos információt.

Látható, hogy ez hatalmas befolyást adott volna a belügyminiszternek, így érthető, hogy a kormányban nem mindenki örült a tervnek. Például Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (alá tartozik az Információs Hivtal), illetve Simicskó István honvédelmi miniszter (a katonai szolgálatokat felügyeli).

Pintér a héten a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a Jobbik megkérdezte a Lázár Jánossal folytatott harcáról a TIBEK-kel kapcsolatban. "Nem rivalizálok senkivel" – reagálta Pintér, aki azért hozzátette, hogy nyitott a módosító javaslatokra. Meg is kapta ezeket a javaslatokat, mint látjuk.  

Pintér veresége, Lázár győzelme

A terrorcsomagot az eredeti ütemezés szerint hetekkel ezelőtt elfogadták volna, az MSZP-vel is sikerült megállapodni a módosítókról, ám a TIBEK-ről nem volt egyetértés. Így a döntést elnapolták. Szerdán pedig érkezett egy kormányzati módosító (ezt fogadták most el), amely egyértelműen Pintér vereségét és Lázár győzelmét jelenti a TIBEK ügyében.

Az ellenzék által is támogatott módosítás azt tartalmazza, hogy az Információs Hivatal, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a hivatalok tájékoztatást adjanak más, a TIBEK-kel együttműködő szerveknek, az adattovábbításról pedig az adott szervet felügyelő minisztert is tájékoztatni kell. Vagyis Pintér és a TIBEK nem szívhat le adatokat titokban, a többi miniszter tájékoztatása nélkül.

A módosítás szűkítené a TIBEK-et felügyelő miniszter, vagyis Pintér hatáskörét. A szabályozásba ugyanis bekerül, hogy mindenki marad a saját területén, és nem a TIBEK javasol kormányzati lépéseket: Pintér az elhárításért, Lázár pedig a hírszerzésért felel, és "irányítja az állami szervektől származó nemzetbiztonsági vonatkozású információk elemzését, értékelését, és az azokkal kapcsolatos döntés-előkészítő munkát".

Ugyancsak tartalmazza a változtatás, hogy a TIBEK adataihoz elektronikusan csak akkor férhetnek hozzá az érintettek, ha "az az együttműködő szerv törvényben meghatározott feladatainak hatékony ellátását nem veszélyezteti", egyéb esetben az adatot "kizárólag egyedileg létrehozott, kapcsolat nélküli, független, nem folyamatos lekérdezés útján szerzi be", vagyis valamilyen adathordozón kapja meg.

Az eredeti tervben Pintér közvetlen elektronikus adatkapcsolatot" biztosított volna a TIBEK-nek a többi szolgálat adatbázisaihoz. Most viszont nem kutakodhatnak szabadon más adatbázisokban, sok esetben csak kapnak pendrive-on néhány információt.

Érdekesség, hogy Pintér öt évvel ezelőtt is próbálkozott egy ilyen titkosszolgálati csúcsszervezet létrehozásával, akkor NIBEK néven (Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ) , de akkor Kövér László házelnök  fúrta meg a tervet.

Az MSZP is bele tudott szólni

A terrorcsomagot várhatóan jövő héten el tudják fogadni. Az ellenzék ugyanis érdemi változásokat tudott kiharcolni. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken célzott is arra, hogy a változtatás a TIBEK-nél szerinte ezerszer fontosabb kérdéseket is tartalmaz. 

Például azt, hogy - a szocialisták javaslatára - a rendőrség 72 órára szinte szabad kezet kap a terrorfenyegetettség kezelésére. Vagyis szerinte újabb különleges jogrend bevezetésére, így az alaptörvény módosítására nincs már szükség.

Borítókép: Barakonyi Szabolcs, Index