A rendőrség elébe vágott a menekültes Facebook-hoaxnak

2016.06.05. 00:44

A rendőrség szombaton cáfolta azt a feltételezést, miszerint rendőrök akarták volna erőszakos módon visszafordítani azokat a menekülteket, akik csónakkal próbáltak átkelni a Holt-Tisza által képzett határszakaszon.

A feltételezés kiindulópontja az a szerdai incidens volt, mely során a szegedi határrendészet vízi járőrei észrevettek két embert, ahogy a Holt-Tiszában Magyarország felé úsznak. A menekültek a rendőröket látva visszafordultak, de járőrök csak az egyiküket látták partot érni Szerbiában. A másik embert két nappal később vízbe fúlva találták meg.

A nap folyamán ugyanott még 5 emberre lettek figyelmesek, akik az előzőekhez hasonlóan szintén a Holt-Tiszán keresztül próbáltak Magyarországra jutni. A rendőrök az iraki családot kimentették a vízből. Az egyik 2-3 év körüli gyermek kihűlés közeli állapotban volt, ezért a rendőrök mentőt hívtak, akik két testvérével és édesanyjukkal együtt kórházba vitték.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írták, aggasztják őket a déli határról érkező hírek. Kaptak ugyanis olyan információt, hogy a rendőrök "visszakényszerítettek" a Tiszába egy nagyobb menekültcsoportot, és ennek tagja lehetett az a 22 éves szír is, akinek a holttestét pénteken húzták ki a folyóból.Ezért azt kérték a rendőrségtől, hogy az incidens körülményeit alaposan vizsgálja ki.

A rendőrség erre a közleményre, illetve a Facebookon terjedő -és egyetlen szervezet által sem említett - híresztelésre, miszerint a rendőrök kővel dobálták volna meg a menekülteket, szombat este úgy reagált, hogy

A rendőrség ment és nem kényszerít.

Ezt ki is fejtette: a rendőrség feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi. A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre,

különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.