Orbán: Nem vagyunk zsoldosok

2016.06.06. 16:37

Hogy ízlik a zsoldoskoszt, miniszterelnök úr?

− tette föl a kérdést Orbán Viktornak a parlamentben a jobbikos Gyöngyösi Márton. A jobbikos politikus elmondta, hogy annyit beszélnek a fideszesek Soros György háttérhatalmi törekvéseiről, hogy érdemes még egyszer elmondani, hogy gyakorlatilag a Fidesz teljes alapítógárdája Soros-ösztöndíjas volt, hogy Kövér és Orbán személyesen találkozott Sorossal a '80-as évek végén, hogy elszámoljanak a Századvégre kapott százezrekkel.

Gyöngyösi szerint a Fidesz bőségesen megszolgálta Soros támogatásait, hiszen hol liberális, hol álnemzeti pártként, hol ellenzékben, hol kormányon, de mindvégig szolgálták Soros gazdasági, társadalmi programját, ami kisiklatta a valódi rendszerváltást.

Orbán válaszában elmondta, nagyon helyes, hogy Soros György a '80-as évek végén támogatta Magyarországon a kommunista rendszer megdöntését, az orosz hadsereg Magyarországról történő kivonását, és helyes, hogy támogatta a demokratikus ellenzéket, benne a Fideszt. Hisz a kommunizmus összedöntését nem csak saját erőből, hanem a demokrácia megteremtésében érdekelt külső erők segítségével is.

Ennek azonban semmi köze Orbán szerint ahhoz a tényhez, hogy van itt egy migránsválság. Végképp nincs köze etnikai kérdésekhez. Orbán megismételte: vannak olyan nemzetközi erők, amelyek Magyarországra és az EU-ba hoznának be minél nagyobb számban migránsokat. Ez ellentétes Magyarország érdekeivel, ezért hívhatják bárhogy azt, aki ezen fáradozik, vagy legyenek bármilyen érdemei a múltban, ezt ki kell mondani világosan. Nem vagyunk zsoldosok, zárta válaszát Orbán.

Gyöngyösi viszontválaszában még elmondta, hogy hívő emberként örül, ha valaki a damaszkuszi úton jó irányba fordul, de Orbán ezen az úton csak forgolódik. A Jobbik most újra benyújt egy törvényjavaslatot, hogy a külföldről támogatott civil szervezeteket jobban át lehessen világítani, Gyöngyösi azt kérte Orbánt, támogassa ezt, hogy a hitelességét helyreállítsa.

Orbán válaszában elmondta, a magyar demokrácia szerencsére nincs még olyan állapotban, hogy bárki hitelességének helyreállításához a Jobbik segítségére lenne szükség. És eleve ne támasszon erkölcsi igényeket egy párttal szemben az a párt, amelyik egyik nap radikális, másik nap zsúrpubi, korábban az izmaikat mutogatták, most szalonképességüket bizonygatják.