Országos akcióvá nő Pukliék tanévzáró tiltakozása

2016.06.07. 07:05 Módosítva: 2016.06.07. 11:49

Hat városból jelezték eddig, hogy helyi tüntetéssel csatlakoznak a Tanítanék mozgalom szombati budapesti tanévzáró demonstrációjához, közölték a szervezők az Indexszel.

A fővárosban a Március 15. térről a Várkert Bazárhoz vonulnak majd a tüntetők, hogy tiltakozzanak a kormányzat oktatási döntései ellen és osztályozzák a kormány teljesítményét. Emellett Békéscsabán, Szegeden, Miskolcon és Pécsen kora délutánra hirdettek demonstrációkat a belvárosi terekre, Győrben pedig délelőtt gyűlnek össze. Debrecenben pénteken tartják a demonstrációt.

A miskolciak úgy hirdetik a saját akciójukat, hogy "léggömbökön eresztik el a kormány be nem váltott ígéreteit", illetve az adományozók is felküldhetik saját üzeneteiket a lufikkal.

A szombati akció egy újabb állomása a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével indult tiltakozássorozatnak, amelynek részeként előbb februárban, majd március 15-én tüntettek. Utóbbin Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója bocsánatkérésre szólította fel a kormányt, majd sztrájkot hirdetett. Később egy-, illetve kétórás munkabeszüntetést tartottak, ezekhez csatlakozott a PDSZ tanárszakszervezet is, amely most is részt vesz a tiltakozáson.

A mostani megmozdulásokat úgy hirdetik: "újabb demonstráción mutatjuk meg, nem kérünk ebből az oktatási rendszerből, és ha kell, megteremtjük magunknak azokat a körülményeket, ahol egy tanár taníthat, egy diák tanulhat. Az iskolában, ami nem omlik épp a fejükre. Most ez a legfontosabb dolgunk. Nem álltunk meg, nem buktunk el. Meg fogjuk mutatni, hogy minket nem lehet figyelmen kívül hagyni".