Öt év alatt félszáz korrupt rendőrt buktatott le a belső elhárítás

2016.06.07. 06:11

Öt év alatt félszáz, magát megvesztegetni hagyó rendőr és más hatósági személy bukott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatain - írja Népszabadság a NVSZ fennállásának ötödik évfordulójára készült összegzésre hivatkozva.

A cikk szerint az NVSZ jogelődje, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata a rendőrség, a vámőrség és a büntetés-végrehajtás munkatársaitól próbált információt gyűjteni, hogy kiderüljön, kik lehetnek korruptak, de munkájuk csak szerény eredményt hozott.

Az NVSZ viszont a "másik oldalról" közelített: kihasználva, hogy a szervezet tagjai döntően volt bűnügyi nyomozók, hírszerzők, felderítők, az ismert bűnszervezetek megfigyelésével azonosították az alvilággal együttműködő hatósági személyeket - áll a cikkben, amely az eredmények között említi a Portik- és a Vizoviczki-ügyet, megemlítve, hogy az utóbbi 53 gyanúsítottja közül 13 hivatalos személy.

A Népszabadság más példákat is hoz:

  • Egy kelet-magyarországi maffiózó ellen 15 év alatt 15 különböző rendőri egység 25 eljárást indított, de a súlyos bűncselekménnyel gyanúsított milliárdos gengszter mindig megúszta, merthogy kenőpénzért segítettek neki a rendőrök.
  • Egy ügyvédnek állt ex-NAV-os volt kollégáitól pénzért megszerezte az őt érdeklő adóhatósági eljárásokat, aztán szintén pénzért elintézte, hogy a NAV elnézőbb legyen. 

Igaz, arról az NVSZ összegzése nem ír, hogy az elmúlt öt évben hány rendőrt és hivatalos személyt védtek meg. Pedig nem egy ilyen eset akadt - írja a lap. Az egyik felderítőt például úgy próbált meg lejáratni egy bűnszervezet, hogy bosszúból drogot csempésztek a lakásába és feljelentették. De az NVSZ rögzítette, hogy kik tették oda a kábítószert, ahol később ráakadtak.