A Fidesz az orlandói mészárlástól eljutott a kvótanépszavazásig

2016.06.13. 11:19
A Fidesz az orlandói mészárlásból kiindulva a migráció veszélyeiről beszélt a parlamentben, míg az ellenzék a saját témáját hozta elő napirend előtt. Az MSZP az oktatási és egészségügyi problémákról, a Jobbik a nemzetpolitikai elmaradásokról beszélt. Schiffer András LMP-frakcióvezető utolsó parlamenti beszédét még a kormánypártiak is megtapsolták.

Utolsó ülésnapját tartja a tavaszi ülésszakban a parlament, szokás szerint napirend előtt reagáltak az aktuális ügyekre a képviselők. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az orlandói mészárlásról beszélt, amelyet – bár egyelőre sok a tisztázatlan elem – mindenféle bizonytalanság nélkül "iszlám szélsőségesek terrorjának" minősített.

Szerinte a tragédia rámutat arra, "ami Európát és az Egyesült Államokat fenyegeti: az ellenőrizetlen bevándorlásra". Kósa szerint ez együtt jár a terrorveszély növekedésével, mert "a bevándorlók integrációja nehéz, majdnem megoldhatatlan". Mint kiderült, az orlandói gyilkos szülei Afganisztánból vándoroltak be az Egyesült Államokban, az elkövető viszont már Amerikában született.

Kósa Lajos szerint "a kontrollálatlan migráció és a kényszerbetelepítés veszélyeket rejt, ennek gátat kell szabni". Ezért kell ugyebár elutasítani a kötelező kvótát, amelyről ősszel lesz népszavazás.

El kéne gondolkodniuk a korifeusoknak

Kósa azt mondta, hogy minden ilyen tragédiánál felvetődik, hány tucat, hány száz embernek kell meghalni, hogy "azok a korifeusok, akik a korlátlan migrációt támogatják", Magyarországon például a baloldaliak, hajlandóak legyenek elgondolkodni.

Még nem volt elég halott, hogy a trendinek számító liberál-baloldali vélemény megváltozzon?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ezek után ott folytatta, ahol Kósa Lajos abbahagyta. Őszinte részvétnyilvánítás után Dömötör arról beszélt, hogy az orlandói terrortámadás a kormány szerint is "komoly kérdéseket vet fel a bevándorlók beilleszkedésével kapcsolatban". 

Ennek ellenére az Európai Bizottság csupa olyan intézkedést hoz, amely azt idézi elő, hogy "még többen jönnek kontrollálatlanul". A kormány szerint márpedig nem szabad meghívót küldeni a bevándorlóknak, és nem szabad őket szétosztani Európában. Ezért fontos, hogy az emberek elmondják a véleményüket a kvótanépszavazáson.

Schiffer utolsó felszólalása, utolsó tapsa

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője utolsó felszólalását tartotta a parlamentben. Az Indexnek adott interjújában bejelentette ugyanis, hogy ősszel lemond mandátumáról. Schiffer arról beszélt arról, hogy a globális nagyvállalatok foglyul ejtik a demokráciát, hogy a profit mindenütt előzze az embert és a természet érdekeit. Szerinte ebben a helyzetben Magyarország számára a cél a szélsőséges függőségének csökkentése. 

Arról is beszélt, hogy szembe kell nézni a máig feltáratlan kommunista múlttal, és hogy a politika nem lehet a gazdagok kiváltsága, a politika nem szólhat a 20. századi sérelmekről, nem szólhat a fasisztázásról és kommunistázásról,

nem szólhat orbánozásról, a gyurcsányozásról, hanem a 21. századi Magyarországról kell szólnia. 

Schiffer utolsó felszólalását a kormánypárti képviselők is megtapsolták. Például a frakcióvezető előtt helyet foglaló Kövér László házelnök is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezek után gyorsan véget vetett az emelkedett hangulatnak. Azt mondta, az LMP-s politikus felszólalása bizonyíték arra is, hogy az LMP lemondott arról, hogy új alternatívát hozzon a baloldalon.

További csörték

A további napirend előtti felszólalások a szokásos koreográfiát hozták, az ellenzék a kormányt kritizálta, a kormány a szocialistákat támadta és önmagát fényezte, a Jobbik a nemzetpolitikáról beszélt:

  • Tóbiás József, az MSZP elnöke: A bukás szélére sodorták az oktatást, önök nem a gyermekek jövőjét nézik; évente 200 milliárd forintot vettek el az egészségügyből; "a legfőbb ügyész nem a jogállamot védi, csak önöket".
  • Reakció Rétvári Bence Emmi-államtitkártól (KDNP): "Pánikhelyzet nem ezeken a területeken van, hanem az MSZP-ben a tisztújítás előtt."
  • Szávay István jobbikos képviselő: minden évben öt városnyi magyar távozik Nyugat-Európába és a tengerentúlra, a magyar nemzetpolitika azonban nem tud mit kezdeni ezzel a kihívással.
  • Reakció Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkártól (Fidesz) szerint 2010 óta azon munkálkodnak, hogy a diaszpórában élők megkapják a szükséges figyelmet.
  • Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője "Csak az ülészakot fejezzük be" című felszólásában azt mondta: ez a félév úgy telt el, hogy a legtöbb kérdésben javulás történt, olyan úton vannak, ami jó irányba vezet.
  • Reakció Rétvári Bence államtitkártól (KDNP): Egyetért.