Bűncselekmény miatt nyomoznak a Tiszába fúlt szíriai ügyében

2016.06.13. 21:42

Bűncselekmény gyanújával nyomoz az ügyészség annak a szíriai férfinak az ügyében, aki a Tiszába fulladt, miközben Szerbiából próbált meg átúszni Magyarországra – írta a Hvg.

A rendőrség szerint baleset volt. Az eset június 3-án történt, amikor a szegedi határrendészet járőrei észrevették, hogy két férfi Magyarország felé úszik a Holt-Tiszában. A rendőröket meglátva visszafordultak, de a szerb oldalon csak egyikőjük ért partot. A fiatal férfi holtteste két nappal később került elő.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írták, aggasztják őket a déli határról érkező hírek. Kaptak ugyanis olyan információt, hogy a rendőrök "visszakényszerítettek" a Tiszába egy nagyobb menekültcsoportot, és ennek tagja lehetett az a 22 éves szír is, akinek a holttestét pénteken húzták ki a folyóból. Ezért azt kérték a rendőrségtől, hogy az incidens körülményeit alaposan vizsgálja ki.

A rendőrség visszautasította a vádat, hogy Röszke külterületénél, a Holt-Tiszában bárkit jogellenesen, erőszakkal, köveket is dobálva kényszerítettek volna visszafordulásra.

A két szíriai eredetileg embercsempészek segítségével, csónakon készült átjutni, egy harmadik szíriai és egy ötfős iraki családdal együtt. Utóbbiakat a rendőrség beszámolója szerint a magyar járőrök kimentették, az iraki kisgyerekeket kihűlés veszélye miatt kórházba szállították. A szíriaiak Hvg-nek elmondott beszámolója szerint azonban a rendőrök erővel akarták őket visszakényszeríteni Szerbiába és gázspray-t is bevetettek a zöldhatáron átkelőkkel szemben.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálta meg az esetet.A boncolás során nem találtak sérüléseket, és megállapították, hogy a 22 éves szíriai férfi halálát vízbefulladás okozta. De arról, hogy a rendőrségen belül kivizsgálták volna, hogyan zajlott az eset, és hogy ez a vizsgálat mire jutott, közleményt nem adott ki sem az ORFK, sem az ügyészség – írta a Hvg, amelynek kérdésére az utóbbi megerősítette, hogy a nyomozó ügyészség június 6-án indított nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, de ennek részleteiről a nyomozás érdekére hivatkozva nem adott tájékoztatást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport