Szijjártó sértésnek vette az ENSZ főbiztosának szavait

2016.06.13. 19:58 Módosítva: 2016.06.13. 20:04

Magyarország és a magyar emberek megsértésének minősítette Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosának hétfői kijelentését, miszerint néhány közép- és kelet-európai országban, köztük Magyarországon aggasztó kísérletek láthatók a hatalom ellenőrzésére hivatott intézmények függetlenségének megtörésére, ami a demokratikus keretek szűküléséhez vezet a régióban.

„Én ezt Magyarország és a magyar emberek megsértéseként fogom fel” – mondta Szijjártó Péter a visegrádi (V4) és a Benelux-országok külügyminisztereinek prágai találkozója utáni sajtótájékoztatón, az MTI kérdésére válaszolva.

A miniszter szerint „az egyetlen ok, amely miatt az emberi jogi főbiztos folyamatosan sértegeti Magyarországot és a magyarokat, hogy mi nem nyitottuk meg határainkat a migránsok előtt”, illetve hogy Magyarország ellenőrizni akarja államhatárait.

A jordániai Zeid Raad al-Husszein Genfben az Emberi Jogi Tanács ülésének nyitónapján beszélt a közép-kelet-európai helyzetről, Magyarország mellett megemlítve Lengyelországot és Macedóniát is. Az emberi jogi főbiztos szerint a jogvédőkre és a civil aktivistákra növekvő nyomás nehezedik, és zaklatásoknak vannak kitéve az újságírók is. 

A beszédnek erre a részére egyébként nem tértek ki látványosan a hírügynökségek, az MTI sem emelte ki a főbiztos felszólalását ismertető hírében a térséget, benne Magyarországot érintő megjegyzést. Ez már csak a Prágában tartózkodó külügyminiszter reakciójából derült ki.

A prágai találkozón a V4-ek és a Benelux-országok képviselői megállapodtak abban, hogy a kétoldalú párbeszédet külügyminiszteri szinten a visegrádi lengyel elnökség alatt is folytatni szeretnék. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.  a eredményét értékelve leszögezte: a V4 és a Benelux-országok nem ellenségek. Beismerte, hogy a migrációs válság megoldásában eltér a két csoport álláspontja, de az EU tagjaiként a problémát párbeszéddel kell megoldani.

„Nem azzal távozunk Prágából, hogy lenne egy közös megoldásunk, de képesek voltunk nézeteinket megvitatni” – mutatott rá Jean Asselborn. Luxemburg jelenleg a Benelux-országok csoportjának soros elnöke.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerint sincs egy véleményen a V4-ek és a Benelux-országok csoportja, elsősorban ami a menekültkvótákat illeti, de fontos, hogy a felek képesek a konstruktív párbeszédre.