Több tucat nagykövet a Jobbik után az MSZP-nél járt

2016.06.14. 14:52

Több mint harminc ország nagykövetével, illetve diplomatájával találkozott kedden Tóbiás József, az MSZP elnöke. 

Úgy tudjuk, hogy több európai ország nagykövete, például a német, a brit, az olasz, a portugál és a spanyol nagykövet is személyesen hallgatta meg az MSZP elnökét. A találkozón Európán kívüli országok diplomáciai vezetői is részt vettek, például az indiai nagykövet.

Nem kivételes, hogy nagykövetek ellenzéki pártvezetőket hallgatnak meg, a szocialisták negyedévente szerveznek ilyen találkozókat. A diplomáciai vezetők pedig néhány hete a Jobbik elnökét, Vona Gábort is meghallgatták.

Tóbiás József közölte, a találkozó egyik témája a gazdasági helyzet volt, "világosan látszik ugyanis, hogy Magyarország leszakad a visegrádi négyektől, az Európai Unió versenyképes országaitól. Megbukott az unortodox gazdaságpolitika, ami valójában az elmúlt 25 év neoliberális gazdaságpolitikájának folytatása" - vont mérleget.

A találkozón a korrupcióról is beszéltek. Tóbiás szerint

intézményesített, törvényesített korrupcióról lehet beszélni Magyarországon.

Jogszabályokkal vesznek el olyan vagyonelemeket, mint a takarékszövetkezetek, a trafikok, az állami földek - tette hozzá. Az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a találkozón világossá tették, hogy a magyar társadalom egy szolidárisabb és biztonságosabb európai közösségben érdekelt.

Tóbiás József elárulta, hogy a találkozón az MSZP másfél hét múlva esedékes tisztújító kongresszusáról is szó volt. Nem személyi, hanem tartalmi kérdésekről esett szó ezzel kapcsolatban - jelezte. Hozzátette: arról volt szó, melyek azok a programpontok, amelyekkel 2018-ban többet szeretnének, mint kormányváltás.