Negyven év után is üldözik az amerikai sorozatgyilkost

2016.06.15. 21:25

Legkevesebb 12 gyilkosságot, 45 nemi erőszakot és rengeteg betörést hajtott végre Kaliforniában az 1970-80-as években egy, a lebukást sikeresen elkerülő férfi, akinek kézre kerítésére újabb nagyszabású hadjáratot indítottak az amerikai hatóságok első ismert bűncselekménye 40. évfordulója alkalmából.

DNS-minták és egyéb bizonyítékok szerint az évtizedek során négy különböző becenéven (East Area Rapist, Original Night Stalker, Diamond Knot Killer, Golden State Killer) emlegetett sorozatelkövető legalább 175 súlyos bűncselekményt hajtott végre 1976 és 1986 között. A sorozatgyilkos és -erőszakoló döglött aktáját abból az alkalomból vette elő az FBI, hogy negyven évvel ezelőtt, 1976. június 18-án hajtotta végre első ismert támadását Sacramento megyében.

A hatóságok 50 ezer dollár nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel. 

Csörömpölést hallva gyilkolt

A Kalifornia, sőt talán az egész Egyesült Államok egyik legtöbb bűncselekményt elkövető bűnözője 1976-ban és 1977-ben kezdte terrorizálni a Sacramento környéki elővárosokat. A férfi álarcot viselve, fegyverrel a kezében hatolt be lakásokba, ahol épp egy magányos nő vagy egy pár aludt. A férfiakat megkötözte, és edényeket rakott a hátukra. A nőket megerőszakolta, a férfiakat pedig megöléssel fenyegette, ha csörömpölni kezdtek az edények a hátukon.

A tettest annak idején magas és testes, szőke vagy világosbarna hajú fehér férfiként írták le. Ha még él, becslések szerint 60-70 év közötti lehet. "Az alany 40 éven át kibújt a nyomozók hálójából. Az áldozatok és hozzátartozóik megérdemlik az igazságtételt" - mondta az FBI illetékes vezetője.