A Fidesz és a Jobbik is veszített, a DK erősödött

2016.06.16. 13:21 Módosítva: 2016.06.16. 13:22

Május és június között a Fidesz, a Jobbik és az LMP támogatottsága valamelyest csökkent, az MSZP-é változatlan maradt, a Demokratikus Koalícióé emelkedett, állapította meg legfrissebb reprezentatív felmérésében a ZRI Závecz Research. 

partok-tamogatottsaga-valasztokoru-2016-junius

A főbb megállapítások:

  • a Fidesz tábora ugyan 26 százalékról 24-re esett vissza, de megmaradt a Fidesz előnye, mert a Jobbik is veszített szavazókat: 14-ről 12 százalékra szűkült a tábor.
  • az MSZP támogatottsága negyedik hónapja változatlan, 12 százalékos, azaz fej-fej mellett áll a Jobbikkal 
  • a DK egyértelműen javított : a múlt havi 4-ről 6 százalékra bővült a mögöttük álló szavazói kör.
  • az LMP eredménye lényegében hónapok óta változatlan: 3 százalék
  • a pártoktól távolságot tartók aránya 33-ról 36 százalékra emelkedett

A biztos pártválasztók közé most is a népesség egyharmada tartozik, ezért a közölt adatok tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 39 százalékos, a Jobbik és az MSZP 19-19 százalékot ér el. A biztos szavazók 11 százaléka a DK híve, az LMP-nek 5, az Együttnek 3 százalékos tábora van.

A Jobbik a fiatalok között vesztett szavazatokat

Az Intézet szerint a Jobbik vezetésében történt változások egyelőre nem erősítették a párt pozícióit. A Jobbik az elmúlt hónapokban lényegében csak a fiatalok, az alacsony iskolázottságúak és a falvakban élők körében vesztett szavazókat. 7-8 százalékponttal lett kisebb a táboruk. Ugyanakkor a középkorúak, a magasan kvalifikált rétegek és a fővárosiak között megtartotta híveit. Különösen a húszas-harmincas korosztályokban számít érzékenynek a szavazói lemorzsolódás, hiszen itt korábban viszonylag szoros versenyben voltak a Fidesszel, ezúttal viszont a kormánypárt 27, a Jobbik 13 százalékos. A pártnak jelenleg a szakmunkás rétegekben vannak a legerősebb pozíciói, itt 19 százalékon áll (a kormánypártra 23 százalék voksolna).

A Jobbik mostani támogatói körében Vona Gábor kifejezetten kedvelt politikus. Egy százfokú skálán 81 pontot kapott tőlük. A pártelnök más politikai csoportokban kevésbé népszerű, a DK-sok 23, az MSZP-sek 31 ponttal értékelik Vonát, a Fidesz táborától 36 pontot kapott, a bizonytalan választópolgárok 34 pontos minősítést adtak.

Az LMP tábora nem elég aktív

Az LMP-nek, amelynek társelnöki posztjáról nemrég távozott Schiffer András,viszonylag stabil tábora van, ami nagyjából 250-300 ezer főből álló . Társadalmi beágyazottságuk eléggé szűkös, inkább csak a 40 év alattiak, az érettségizettek és diplomások valamint a nagyvárosokban vannak támogatóik, más rétegekben alig.

A ZRI szerint az LMP-vel kapcsolatban visszatérő kutatási eredmény, hogy szimpatizánsaik aktivitása, elszántsága mérsékeltebb, mint más pártok szavazóié. Ebben a hónapban támogatóik 45 százaléka mondta, hogy elmenne voksolni. A Jobbik, az MSZP és a Fidesz táborának 54-55 százaléka aktív, a DK-soknak pedig 62 százaléka.