Figyelő: Házkutatás volt Spéder Zoltán lakásánál

2016.06.16. 07:34

Nemcsak a Magyar Postánál és az FHB Banknál, hanem Spéder Zoltán lakásán is házkutatást tartottak a rendőrök, vagyis továbbra is összehangoltnak látszó események zajlanak a nagyvállalkozó üzleti birodalma körül, írja a Figyelő.

A lap nyomtatott kiadásában megjelent összeállítás szerint  június 8-án a rendőrök a Magyar Posta és az FHB több helyszínén is iratokat foglaltak le, a Készenléti Rendőrség nyolc nyomozója pedig  nyolc órán keresztül vizsgálódott  Spéder Zoltán budai házában. 

Három konkrét ügyben folyik nyomozás:

  • miként vett 49 százalékot a Magyar Posta az FHB Kereskedelmi Bankban?
  • hogyan adta el a Magyar Posta a pénzszállító cégének egy részét a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek és a Takarékbank Zrt.-nek?
  • ki járt jól a Magyar Posta és az FHB által közösen megvásárolt Díjbeszedő-csoport érdekeltségeivel? 

A lap információi szerint a nyomozás nem hűtlen kezelés, hanem csalás gyanújával indult. Eközben adóvizsgálat is zajlik az Index.hu-t is kiadó CEMP médiacsoportnál.

Az FHB igazgatóságának elnöke, a bank egyik fő tulajdonosa, és az Indexet is kiadó CEMP-csoport tulajdonosa ellen az elmúlt hetekben kormányzati támadás indult. Az Andy Vajna révén a kormány befolyása alá került TV2-n június 7-én Spéder Zoltán személyét lejárató, karaktergyilkos riportot közöltek.

A Figyelő annak próbál utána járni, milyen okok vezethettek a takarékszektor átalakításánál eddig a kormány támogatását élvező Spéder Zoltán elleni támadáshoz. A lap szerint a bankárszakma és az üzleti elit körében is félelmetesnek, túlzónak és vészjóslónak írták le a történéseket.

A Figyelő belső fideszes információkra hivatkozva azt is írja, hogy a kormánypárt politikusainak többsége szerint "nemkívánatos és gusztustalan következménye lenne a bankárháborúnak, ha az Index.hu függetlensége csorbulna".

Az Indexet kiadó CEMP és az FHB tulajdonosi köre között átfedés van, és mindkét cégben Spéder Zoltán az igazgatóság elnöke.