Egyelőre marad a levéltár a budai Várban

2016.06.17. 16:42

Leállították a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárának költöztetését, mert a kijelölt ideiglenes raktárban magas a páratartalom és instabilak a polcok egy szakhatósági jelentés szerint. Az 1945 utáni politikai dokumentumokat a kormányzati negyed Várba költöztetése miatt helyezték át a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Daróczi utcai tömbjébe.

Mint arról korábban írtunk az MNL dolgozói rohamtempóban készültek az áthurcolkodásra, mert hamarosan a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) átveszi a volt-pénzügyminisztériumi épületet a Mátyás-templom mellett.

A nagyon rövid időre, három hónapra tervezett átköltözés viszont tovább tarthat, mert egy múlt héten készült, az Index birtokába került szakhatósági vélemény szerint a Daróczi utcában lévő raktárban túl magas a páratartalom. A javasolt 45 helyett 72-54 százalék a különböző polcszinteken, ami a penészesedés veszélyével jár

A jelentés azt is megállapította, hogy a a Forster-központ raktárépületében a polcok is instabilak. Ezért azt készítő szakemberek a költöztetés azonnali leállítását javasolták. 

Szabó Csaba, az MNL általános főigazgatója a szakhatósági jelentés kapcsán arról tájékoztatta az Indexet, hogy felfüggesztették a költözést. A 18 iratfolyókilométernyi, bedobozolt politikai dokumentum jelenleg is az eredeti helyén, a Szentháromság téri épületben maradt. Eddig mintegy 500 ifm-nyi anyagot telepítettek csak át. Közölte, hogy az új raktár felújított, jobb állapotú, mint a jelenlegi helyük, azonban a páramentesítést még meg kell oldani, addig is – ahogy eddig – a levéltár munkatársai folyamatosan vizsgálják a körülményeket. 

Arról is döntöttek, hogy páramentesítő készülékeket és ipari ventilátorokat állítanak be a célhelyiségekben. A jövőben is méréseket végeznek, hogy az iratanyag semmiképpen ne károsodjon. Szabó közölte velünk, az eddig átszállított dokumentumokat nem érte károsodás, a jövőben is mindent megtesznek azok biztonságáért.