Pintér Sándor megállapította, hogy nőtt a közbiztonság

2016.06.18. 14:34

A helyismerettel, kapcsolati rendszerrel rendelkező polgárőrök olyan tudás birtokában vannak, amelynek szakszerű, rendőri felhasználása meghozta az elvárt eredményt, az adott terület közbiztonságát, nyugalmát, és

nőtt az objektív biztonság

- mondta Pintér Sándor beszédében a XXII. Országos Polgárőr Napon Sopronban.

A belügyminiszter kitért a részletekre is: 2010-ben négyszázharmincezer bűncselekményt követtek el az országban, 2015-ben már csak kétszáznyolcvanezret. Ahhoz, hogy ez a tendencia így folytatódjon, szükség van a polgárőrségre, a rendőrségre, és az együttműködésükre - hangsúlyozta.

Érdekes egybeesés, hogy Pintér közbiztonságügyi jó híreivel egy időben Bakondi György arról beszélt az M1-en, hogy egy pakisztáni férfi késsel támadt meg egy lányt Budapesten.

A polgárőrség aranykora zajlik épp

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy évek óta növekvő összeggel támogatja a kormány és a Belügyminisztérium a polgárőrséget. Ez az összeg 2010-ben alig tett ki néhány százmillió forintot, 2014-15-re azonban elérte az egymilliárd forintot. Emellett tavaly további kétszázmillió forintot kapott a szövetség arra, hogy a "polgárőrök megjelenése, kulturált intézkedése tovább fejlődjön", ebből az összegből láthatósági mellényeket és formaruhákat vehettek. 

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelte, hogy a támogatások eredményeként a polgárőrség megújult külsejében, tartalmában, jogi környezetében, technikai ellátottságában egyaránt.

Az elmúlt 5-6 év "a polgárőrség aranykorának" is tekinthető - fogalmazott ünnepi beszédében. Majd arról is beszélt, hogy a polgárőrség idén ünnepli alakulásának 25. évfordulóját,

a szervezet olyan társadalmi-kohéziós erővé vált, amelynek közösségi nevelő hatása nélkülözhetetlen.

A polgárőr napon aláírták az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közötti, aktualizált együttműködési megállapodást. Ebbe az idén, többek között olyan új rész került, amely lehetővé teszi a polgárőrség bevonását eltűnt járművek és személyek felkutatásába - mondta Túrós András az MTI-nek. Papp Károly dandártábornok, országos rendőr-főkapitány elmondta, hogy az együttműködést évente felülvizsgálják, és ha szükséges, felújítják. Így történt 2016-ban is.