Az otthonszülés szabályozását kritizálja az ombudsman

2016.06.21. 10:10
Székely László átfogó jelentésében azt írja, hogy az állam túl sok adminisztratív és pénzügyi akadályt gördít azok elé, akik nem kórházban akarják világra hozni a gyermeküket.

Átfogó jelentésben kritizálja Székely László ombudsman azt, ahogy az állam az otthonszülést kezeli. Az alapvető jogok biztosához egy civil szervezet fordult panasszal, emiatt indított vizsgálatot.

Székely megállapításai szerint a társadalombiztosítás egyáltalán nem támogatja az otthonszülést, pedig annak kiadásai megközelítik a kórházban kísért szülés költségeit. Az állam ezáltal nem teljesíti a várandós nők önrendelkezési jogának védelmével összefüggő kötelezettségeit, véli.

Jár-e az ellenanyag?

A civilek azt is panaszolták, hogy az otthonszülők nem tudnak a szülésznővel ingyenes anti-D ellenanyagot felíratni és kiváltani. Székely szerint a gyakorlat valóban ez, és ez az önrendelkezési jog mellett a jogbiztonság követelményét is sérti. Kérte, hogy a miniszter gondolja át a jogi szabályozás felülvizsgálatát.

A biztos szerint az állam elvi szinten biztosította ugyan a választást az otthonszülés és az intézményi szülés között azzal, hogy megteremtette az otthonszülés jogi kereteit, és megszüntette az intézményen kívüli szülésben való közreműködést szabálysértésként szankcionáló rendelkezéseket. Ám a jogszabály diszfunkcionális, ha a létrejött elvi lehetőség nem valódi alternatíva, írta.

Az ombudsman szerint azonban a finanszírozási megkülönböztetés önmagában nem önkényes vagy méltóságsértő: az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos teherbíró képességre hivatkozás ugyanis ésszerű indoknak minősíthető. Nem áll fenn az egyenlő bánásmód követelményének sérelme, a jogegyenlőség talaján nem kényszeríthető ki az azonos mértékű társadalombiztosítási finanszírozás, de olyan környezet kellene, ami a választást ténylegesen lehetővé teszi, véli.

Szerinte a valós választás védelmében a szabályozás kiegészítésére, a méltányos módon történő támogatás megteremtésére van szükség, a jelenlegi gyakorlatban ugyanis sok az indokolatlan akadály, a jogi bizonytalanság. Felkérte az emberi erőforrások miniszterét, tekintse át a rendelet szabályait és fontolja meg, hogy a várandós nők számára méltányos társadalombiztosítási finanszírozás megteremtésével az otthonszülés valódi alternatívaként lehessen választható.