Homályos rendőrségi ügy Spéder Zoltán kocsija körül

2016.06.22. 08:58

Az FHB Bank, egyben az Indexet is kiadó CEMP igazgatóságának elnöke, Spéder Zoltán szerdán is az újságok címlapjain szerepel.

A Népszava arról ír, hogy a Spéder lakásában lefoglalt hangfelvételek között olyan is akad, amin a bankvezér Lázár Jánossal beszélget. A Magyar Nemzet keddi beszámolója csak Orbán Viktort és Rogán Antalt nevezte meg az állítólagos beszélgetőtársak között.

A Hvg.hu arról számol be, hogy a Spéder által használt, az FHB Bank tulajdonában álló BMW 750-típusú kocsi június 8-9-e között eltűnt a pesti alsó rakpartról. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) június 8-án Spéder több érdekeltségénél is házkutatást tartott.

A HVG ekként rekonstruálta a történteket:

  • Az autót vagy ellopták, vagy a rendőrség vitte el, ugyanis szabályosan parkolt, és a közterületesek megerősítették, hogy nem ők szállították el.
  • Amikor másnap nem találták a kocsit, valaki az FHB-tól feljelentést tett. Nem sokkal később a rendőrök értesítették a bankot, hogy a kocsi megvan, állítólag egy benzinkútnál került elő.
  • Az illetékes kerületi kapitányság "illetékességi okokra" hivatkozva június 13-15 között nem tudott tájékoztatást adni, hogy mi van a kocsival.
  • Június 16-án szólt ugyanez a kerületi rendőr, hogy a kocsi az NNI-nél van.

A történetben a HVG szerint az a furcsa, hogy ha a kocsit ellopták, amikor előkerült, értesíteni kellett volna a tulajdonost, ám ez nem történt meg. Az sem világos, hogy miként és miért került a kocsi az NNI-hez.

A másik lehetőség, hogy a rendőrség foglalta le a BMW-t. Ebben az esetben a büntetőeljárási szabályoknak megfelelően rögtön értesíteni kellett volna a tulajdonost, ami elmaradt.