Lemondott a vak komondoros Balogh

2016.06.22. 10:38 Módosítva: 2016.06.22. 10:40

Lemondott polgármesteri tisztségéről Balogh József, Fülöpháza exfideszes polgármestere, akit súlyos testi sértés vádjával másodfokon, jogerősen is elítélt a bíróság, az első ítéletet szigorítva 10 hónap szabadságvesztésre, 2 évre felfüggesztve. A feleségét durván bántalmazó politikus az ítélet estéjén, írásban küldte meg lemondó nyilatkozatát a képviselő-testületnek, tudta meg az Index. A lemondás a benyújtás napjától hatályos.

A településen holnap, csütörtökön lesz rendes képviselő-testületi ülés, ahol a lemondástól függetlenül természetesen szó lesz a polgármester ügyéről, a testület várhatóan hivatalosan is tudomásul veszi Balogh lemondását egy határozattal, hogy a Balogh általános helyettesítését biztosító alpolgármester hivatalosan is eljárhasson a település ügyeiben.

Balogh József kedden kapta meg a jogerős ítéletét élettársa, Sz.né, "Terike" bántalmazásáért. A Kecskeméti Törvényszék szigorította a büntetését, az első fokon kapott 420 ezer forintos pénzbüntetést 10 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre változtatta. Ez Balogh számára azt jelentette, hogy mindenképpen búcsúznia kell a polgármesteri tisztségtől, mert az önkormányzati törvény szerint méltatlannak számít, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A törvény miatt képviselő-testületnek határozattal mindenképpen meg kellett volna szüntetnie a polgármester megbízatását, ennek ment most elébe Balogh a lemondással.

Balogh nagyon szerette volna megtartani a polgármesteri székét. Védője még az elsőfokú ítélethirdetés előtt azt kérte: ha netán felfüggesztett szabadságvesztést szabnának ki rá, részesítsék úgynevezett előzetes mentesítésben, ami azt jelentette volna, hogy a méltatlansági szabály ellenére megőrizhette volna a székét.

Kedden a másodfokú, jogerős ítélet indoklásakor a bíró azonban azt mondta: Balogh nem érdemes az előzetes mentesítésre, mert olyan sok volt a súlyosító körülmény. Ez attól függetlenül így van, hogy az adott helyi közösség esetleg elnézőbb a családon belüli erőszakkal szemben, tette hozzá. A Kecskeméti Törvényszék bírája szerint a polgármesteri tisztség egyike azoknak a tisztségeknek, amelyek betöltőivel szemben magasabb elvárásokat kell támasztani mind erkölcsileg, mind jogilag, és ezeknek nemcsak a hivatali munkavégzésük során, hanem a magánéletükben is meg kell felelniük.

Balogh 2010 óta volt a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza polgármestere. 2014-ben, már a vak komondoros botrány kirobbanása után választották újra. Az érvényes szavazatok száz százalékát szerezte meg, de azért, mert kihívója nem volt. A választásra jogosultaknak csak 39 százaléka jelent meg, és közülük is minden 6. ember érvénytelenül szavazott.

Balogh József az ítélethirdetésre nem ment el, tegnap óta próbáltuk elérni telefonon, sikertelenül.