Tizenkét éve HÖK-ös, és hol van még a vége?

2016.06.22. 11:03

Nem mindennapi egyetemi karrier Török Márké. Az 1986-os születésű férfi 2003-ban kezdett a Szegedi Tudományegyetem történelem–társadalomtanulmányok szakán, majd levelező tagozaton hallgatott jogot, és saját bevallása szerint közben ifjúságsegítő diplomát szerzett – elevenítette fel a karriert az Átlátszó Oktatás blog

Török 2004 óta egy év kimaradással tagja, elnöke valamilyen HÖK-nek vagy EHÖK-nek, ami még a hallgatói önkormányzatok sokszor átláthatatlan és sötét világában is kimagasló teljesítménynek számít. 

Ráadásul egy tavaly őszi törvénymódosítás szerint Török – akit egyszer ki is zártak az egyetemről – nem tölthetné be ezt a tisztséget. 

A HÖK tisztségviselőjének „megbízatási ideje legfeljebb négy év lehet” 

– idézi a törvényt az Átlátszó Oktatás. 

Hiába a hatályos jogszabály, egyáltalán nem biztos, hogy a tavaly ismét szegedi HÖK-elnöknek választott Török HÖK-ös karrierje ezen a ponton véget ér. 

A Szegedi Tudományegyetem azt írta a blognak, hogy elfogadják az Emmi álláspontját, és jelenleg szakértőkkel vizsgálják, „milyen jogi lépések megtételére van szükség". 

Török viszont azt írta a blognak, hogy neki is van egy tavaly decemberi Emmi-állásfoglalása, amely szerint „a megbízás négyéves időtartama a rendelkezés hatályba lépését követően számítandó", vagyis leghamarabb 2019-ben érhetne véget a maratoni HÖK-özés. 

Újabb csavar, hogy az Emmi két külön állásfoglalást is küldött (idén áprilisban és júniusban) az Átlátszó Oktatásnak, ezek szerint visszamenőlegesen is érvényes a jogszabály. „A törvény szerint egyébként végső soron bíróság dönthet a kérdésben: a HÖK pert indíthat az egyetem ellen” – írja a blog.