Tovább improvizálgat a kormány az oktatásról

2016.06.23. 15:22

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a helyettes államtitkár levele csak ígéreteket tartalmaz, konkrétumokat nem. A sztrájkbizottság arra a levélre reagált, amiben Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal eredményeiről írt.

A sztrájkbizottság szerint az elfogadott törvénymódosításban nem jelennek meg:

  • az állami intézményfenntartó központ és a tanfelügyeleti rendszer átalakítására
  • a pedagógusok foglalkoztatására
  • a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására vonatkozó rendelkezések.

Ezek helyett a kormányzat újabb és újabb, végig nem tárgyalt, végig nem gondolt, nem egyeztetett ötletekkel áll elő a köznevelés rendszerének újabb és újabb átalakítására.

  • Továbbra is hiányoznak a köznevelés rendszere stabil működéséhez szükséges jogszabályi előfeltételek. Csütörtökig sem jelent meg a 2016/2017-es tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet, e nélkül pedig nem lehet megtervezni a szeptember 1-jén induló tanévet.
  • Nem jelentek meg az új típusú szakképző iskolák pedagógiai tevékenységének megtervezéséhez szükséges közismereti és szakképzési kerettantervek.
  • Elmaradt az állami intézményfenntartás rendszerének átalakítására vonatkozó törvényi szintű szabályozás, szorgalmi időben változtatják meg a fenntartói kört.
  • Belső szabályzatra bízták, hogy az iskolaigazgató milyen összeg utalványozására jogosult, illetve milyen összeg erejéig tehet javaslatot valamely kiadás teljesítésére. Pedig az egyeztetéseken határozott ígéret hangzott el arra, hogy minden köznevelési intézmény ismerni fogja, milyen keret áll rendelkezésére tevékenységének megtervezéséhez.

Üzenik a kormánynak, hogy ők is megértsék

Megjegyezték: a sztrájkbizottság nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a pedagógus-előmeneteli rendszer adjon lehetőséget a többlettudás, a többletteljesítmény, a többletmunka elismerésére. A leghatározottabban elutasította azonban azt a megoldást, amely végül bekerült a törvénybe: differenciálás a 2017. évi - mindenkinek járó, a kormány által megígért - illetményemelés összegének terhére történhet meg.

A sztrájkbizottság követeli, hogy a kormány térjen vissza a tárgyalóasztalhoz: tegyen eleget törvényi kötelezettségének, a velük való egyeztetés ugyanis nem mérlegelés kérdése, és nem helyettesíthető semmilyen más, a kormány által egyoldalúan létrehozott fórummal - olvasható a közleményben.