Az ellenzék Orbánt inti a Brexit láttán

2016.06.24. 11:57 Módosítva: 2016.06.24. 11:57

Meg kell hallania Brüsszelnek az emberek hangját – szűrte le a Brexit tanulságait Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc műsorának adott  interjújában. A kormányfő az EU megreformálására helyezte a hangsúlyt nyilatkozatában.

Magyarország azért tagja az uniónak, mert „hiszünk egy erős Európában”. De „Európa csak akkor erős, ha az olyan nagy jelentőségű kérdésekre, mint a bevándorlás, olyan válaszokat tud adni, amelyek nem meggyengítik önmagát, hanem megerősítik. Ezeket a válaszokat az EU nem adta meg, sőt ellenkező válaszokat adott” – idézte Orbánt az MTI.

Szerinte a brit EU-tagság vitájában döntő erejű kérdés a bevándorlás volt. A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak, hogyan tudják továbbra is saját kezükben tartani az életüket: úgy tűnik, a britek nem voltak elégedettek azzal a politikával és védelemmel, amit ebben a helyzetben az EU nyújt – mondta.

Orbán közölte, hogy az EU miniszterelnökei folyamatosan egyeztetni fognak a kialakult helyzetről, a V4-es vezetők pedig – telefonon – külön körben is tárgyalnak majd.

A jövőről még nem érdemes,nyilatkozni, most egy hosszabb jogi folyamat következik. Az a megoldás tűnik kézenfekvőnek, hogy Nagy-Britannia a tagságról szóló szerződés helyett megállapodást köt az EU-val, és abban rendezi a felmerülő kérdéseket – vélte.

Orbán a DPA-nak adott, ma megjelent interjújában is az EU alapvető megreformálását sürgette. Szerinte mélyreható identitásváltásra van szükség, és ez mindenekelőtt az Európai Bizottságra vonatkozik.

A magyar kormányfő több követelést is megfogalmazott az unióval és a brüsszeli bizottsággal szemben. Hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak ismét ragaszkodnia kell a szerződések tiszteletben tartásához, ahelyett, hogy egyes tagállamok számára különleges jogokat biztosítsanak és a szerződésszegést egyszerűen tudomásul vegyék. Hangsúlyozta továbbá, az unió külső határainak szigorúbb védelmére van szükség.

Mi lesz a kvótanépszavazással?

A Liberálisok a brit népszavazás tanulságai alapján arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – közölte Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a brit népszavazáson a választók azért döntöttek az Európai Unióból történő kilépésről, mert a brit kormánypárt, beleértve David Cameron brit miniszterelnököt, kétarcú, kétértelmű politikát folytatott az EU-val kapcsolatban és gyakran rájátszott az Európa-ellenes érzelmekre. Szent-Iványi szerint ez történik Magyarországon is, ezért a kormánynak ideje lenne leállítania Brüsszel elleni kampányát, és visszavonnia a a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben sem Magyarországnak, sem Európának nincs szüksége erre a népszavazásra, amely már nem menekültekről szól, hanem Magyarország Európához tartozásáról.

Szent-Iványi István a brit döntés vesztesének nevezte Nagy-Britanniát, Európát és a magyarokat is, a népszavazás nyertesei közé pedig az európai populistákat és euroszkeptikusokat sorolta, valamint Putyin orosz elnököt és mindazokat, akik Európa megosztásában és a gyengítésében érdekeltek.

A kvótanépszavazás visszavonását követelte a Demokratikus Koalíció (DK) is.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján tragikusnak nevezte a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredményét, ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban.

Molnár Csaba az eredményt a brit konzervatív jobboldal 20 éve tartó EU-ellenes kampányának tulajdonította. A DK-s politikus szerint ez fordult át egy bevándorló-ellenes kampánnyá, s Orbán Viktor miniszterelnök is ezt teszi: évek óta szabadságharcot folytat, most pedig "élesbe kapcsolt". Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége - jelentette ki, a kvótareferendum visszavonását követelve.

Az Együtt elnöke szerint Nagy-Britannia kilépése még szorosabb együttműködésre int minden uniós tagállamot. Szigetvári Viktor az MTI-nek pénteken küldött közleményében sajnálatosnak nevezte a britek döntését az unióból kilépésről, mert az mind az európai közösséget, mind pedig Nagy-Britanniát gyengíti.

Az Együtt szerint az unióban maradó államok feladata, hogy megtalálják az európai polgárok számára is nap mint nap megtapasztalható előnyöket hozó Európai Unió megteremtésének útját. Ezért Magyarországnak is tennie kell a pártelnök szerint, aki ezért azt követelte, hogy Orbán Viktor "hagyjon fel az Európa elleni hergeléssel, hazug, Európa-ellenes népszavazási kampányával". Szigetvári Viktor hozzátette: pártja a "hazug népszavazás" bojkottjára szólít fel.

Közleménye szerint ha Magyarország részt akar venni az EU újjáalakulási folyamatában, "meg kell szabadulnia a hiteltelen, újra és újra színét és meggyőződését változtató Orbán Viktortól és rezsimjétől".

Az ellenzéki politikus emellett arra szólította fel a magyar kormányfőt, hogy kövessen el mindent a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogainak megvédéséért.

A brit népszavazás tanulsága számunkra: Orbán hajtson végre 180 fokos Európa-politikai fordulatot, különben hazánk jövőjét kockáztatja

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, az MSZP elnök-jelöltje a nagy-britanniai népszavazást értékelve ma reggel kijelentette: "Az előzmények és a drámai eredmény ismeretében most már bátran leszögezhetjük: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt, amelynek nyomán végeredményben csorbul a brit kormány tekintélye Európában és csökken nemzetközi mozgástere is. Ha a 'Brexit-drámától' mégis valami pozitív európai hatást remélhetünk, az legfeljebb az lehet, hogy Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbánt, vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát."