Medián: Botka László a legnépszerűbb MSZP-s

2016.06.24. 09:56 Módosítva: 2016.06.24. 10:18

A teljes népességben és az MSZP szavazótáborában is Botka László a legnépszerűbb MSZP-s politikus, őt követi Hiller István és Kunhalmi Ágnes - közölte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatásának eredményeit pénteken.

A június közepén 1200 ember személyes megkérdezésével elvégzett reprezentatív felmérésnek azért van az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert a párt hétvégén tartja a tisztújító kongresszusát. Az élmezőnyben nem szereplő egyik elnökjelölt sem, a következő a sorrend:

  1. Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester (népszerűsége a teljes népesség körében 31, az MSZP szavazói között 85 százalék),
  2. Hiller István országgyűlési képviselő, volt pártelnök (29, illetve 64 százalék),
  3. Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, budapesti elnök (27, illetve 57 százalék).

A választmányi elnöki címért induló első két politikus közül tehát egyértelműen Botka László vezet a párt híveinél. Kérdés, megválasztják-e szombaton a nagy szocialista tisztújítási kavarás után. Botka az elmúlt napokban tartott belső fórumokon már utalt arra,  hogy ha nem választják meg, visszavonul Szegedre. Vagyis az MSZP a legnépszerűbb politikusát veszítené akkor az élvonalból.

A négy pártelnökjelölt között a MSZP-szavazók körében az ismertség látszik dönteni: nyilvánvaló, hogy a jelenlegi elnök, Tóbiás József a legismertebb - a párt híveinek 95 százaléka ismeri -, de egyben ő a legnépszerűbb is (57 százalék). Szanyi Tibor pedig a második (50 százalék), de Molnár Gyula (43 százalék) és Harangozó Tamás (41 százalék) népszerűsége sem sokkal marad el az előbbiekétől.