Heves zivatarok miatt adott ki riasztást a meteorológiai szolgálat

2016.06.25. 13:42

Az ország több járásra másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégeső is kísérhet, és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Emellett több megyére adtak még elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt, miközben a hőség miatt is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombat késő estig a délnyugati területeket összefüggő zivatarrendszer is elérheti, amelynek környezetében nagyobb területen is lehet viharos széllökés.

Vasárnap jön a lehülés. Heves záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik, hétfőre országszerte mérséklődik a kánikula, véget ér az idei nyár első hőhulláma - írja az Időkép.

A front vasárnap késő délután éri el nyugati a tájakat, mozgása lelassul fölöttünk, hétfő estére hagyja el kelet felé az országot. Átvonulását többfelé erősen megnövekvő gomolyfelhőzet jelzi majd, vasárnapra virradóra főként a Dunántúlon, majd napközben egyre többfelé kell készülni záporokra, zivatarokra. Heves zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében.

Vasárnap az ország nagy részén még 30 fok fölé melegszik a levegő, nyugaton maradhat 30 fok alatt a csúcshőmérséklet.

Hétfőn kelet felé távozik a front

Hétfőn az ország keleti felén további heves záporokra, zivatarokra kell készülni, a Dunántúlra megerősödő északi, északnyugati széllel már szárazabb levegő áramlik, majd késő estére keleten is megszűnik a csapadék. Jelentősen felfrissül a levegő, nagyjából 23 és 29 fok közé esik vissza a hőmérséklet.

Napos nyári idő jön

Kedden és szerdán újra napos, nyári időre van kilátás, legfeljebb kedden a keleti határ mentén fordulhat elő még futó zápor. A szél veszít erejéből. Frissebbek lesznek a reggelek, a nappali felmelegedés pedig kissé erősödik, szerda délutánra már 30 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Ismét nagyon erős lesz az UV-sugárzás.