Most dönt az MSZP, irányt vált-e 2018-ra

2016.06.25. 10:37

Megkezdődött az MSZP tisztújító kongresszusa Budapesten a Villányi úton. A nagyjából 360 küldött új elnököt és vezetőket választ. A tisztújítás ezúttal valóban izgalmas, mert a korábbiakkal ellentétben rengeteg a nyitott kérdés: még azt sem lehet biztosan megjósolni, ki lesz a pártelnök a következő két évben.

Az elnöki posztért négyen indultak, és mind a négyen végigvitték a kampányukat. Tóbiás József pártelnököt Harangozó Tamás, Molnár Gyula és Szanyi Tibor szeretné leváltani. Az elmúlt hetekben hatalmas volt a kavarás az elnöki poszt megnyeréséért, az elnök előzetesen alkukötéseket is javasolt, ám senki nem lépett vissza végül.

A legtöbben arra számítanak, hogy csak a második fordulóban dől el az elnöki poszt sorsa. Az alapszabály szerint ugyanis, ha az első szavazáson nem kapja meg senki a szavazatok felét plusz egy voksot, akkor jön a kétszereplős második forduló. A számolgatások alapján ebbe nagy eséllyel bejut Tóbiás József (hiszen az őt leváltani akaró protest szavazatok megoszlanak három jelölt kötött), illetve Molnár Gyulát tartják ma legesélyesebb kihívónak. Molnár mögött ugyanis rengeteg befolyásos MSZP-s sorakozott fel.

Harc a vezetői posztokért

  •     4 elnökjelölt: Harangozó Tamás, Molnár Gyula, Szanyi Tibor, Tóbiás József
  •     2 elnökhelyettes-jelölt: Gőgös Zoltán, Tóth Bertalan
  •     4 alelnökjelölt: Gúr Nándor, Lukács Zoltán, Nemény András, Ujhelyi István
  •     2 választmányi elnökjelölt: Botka László, Hiller István

Legalább ilyen fontos, ki lesz a választmányi elnök (a párt parlamentjének vezetője), itt ugyanis két erős és  országosan is népszerű szocialista csap össze. Botka László szegedi polgármester, jelenlegi választmányi elnök, illetve Hiller István volt pártelnök küzd egymással.

Megválasztják az új elnökséget is küldöttek. A 15 tagú országos elnökségnek hivatalból tagja az elnökön, elnökhelyettesen és alelnökön túl a frakcióvezető. A helyek egyötödét nőkkel, valamint 35 éven aluliakkal kell betölteni. Az elnökségi posztokra több mint hatvan pályázat érkezett.

A tisztújítás tétje nagy, hiszen már a 2018-as választási felkészülésről szól. A most megválasztott csapat készíti elő és vívja meg a következő választási kampányt, a mostani vezetés kerül be majd a következő parlamentbe. Változtat-e az MSZP? A legnépszerűbb szocialistát, Botka Lászlót kinyírják-e párton belül? Marad-e esély az összefogásra a baloldalon? Ebben a cikkünkben elemeztük, valójában miről is szól ez a tisztújítás.