Szijjártónak nem tetszik, hogy most mindenki a briteket bírálja

2016.06.26. 13:20

Ideje lenne Európában befejezni a britek és a brit kormány folyamatos kritizálását, inkább azon kellene gondolkodni, hogy mit kell megváltoztatni Brüsszelben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. 

Lényegében ugyanazt mondta, amit Orbán Viktor is vasárnap, a kormány fő üzenetei most ezek:

  • Az európai kabátot "újra kell gombolni".
  • Ideje lenne Európában befejezni a britek és a brit kormány kritizálását, a britek döntését tiszteletben kell tartani, csak ők mondhatják meg, hogy milyen jövőt szánnak Nagy-Britanniának. Ezért haladéktalanul abba kell hagyni európai szinten a britek és kormányuk bírálását.
  • A kilépésről szóló tárgyalásokat illetően "a hisztériát végre magunk mögött kéne hagyni". 

 Szijjártó Péter szerint Közép-Európának különösen fontos szerepe van, mert komoly érdekei vannak, amelyeket képviselnie kell a kilépési tárgyalásokon. A közép-európai országoknak nagyon szoros gazdasági együttműködésük van Nagy-Britanniával, továbbá több százezer közép-európai dolgozik az országban. Ezért szerinte nem mindegy, hogy a kilépési tárgyalásokon a gazdasági kapcsolatokra és az ott dolgozó közép-európaiakra vonatkozóan miként alakulnak a szabályozási kérdések. Mindezért már hétfőn elkezdik a térség országai az egyeztetéseket - közölte. 

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen