A belső elhárítás vesztegette meg a hivatalnokot

2016.06.27. 08:08

Hivatali vesztegetéssel vádolja az ügyészség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő egyik járási hivatal osztályvezetőjét, aki a vádirat szerint százezer forintot fogadott el azért, hogy a földhivatali nyilvántartásból jogosulatlanul adatokat adjon ki. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat idén áprilisában megbízhatósági vizsgálatot folytatott le a vádlottal szemben, aki ekkoriban az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járási hivatal osztályvezetője volt. A tárgyalótiszt abban kérte a vádlott segítségét, hogy szerezze meg egy magánszemély ingatlanjainak az adatait a földhivatali nyilvántartásból. A vádlott ezt meg is ígérte, mire a tárgyalótiszt pénzt adott volna ezért, de a vádlott azt kérte, hogy a későbbiekben ő írhassa meg az ingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződést, mivel ügyvédi irodát fog nyitni.

Ezután a vádlott a hivatali szobájában fogadta a tárgyalótisztet, az ingatlan-nyilvántartásban a keresést elvégezte, majd az adatokat átadta. A tárgyalótiszt százezer forinttal honorálta a segítséget, amit a vádlott a helyszínen elfogadott és a pénzt a nadrágja zsebébe helyezte.

Az ügyész hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az ügyben, mely bűncselekményért 5-10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyész börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak, illetve azt is kérte, hogy a vádlottat a közügyektől, valamint a jogi végzettséghez kötött foglalkozás gyakorlásától tiltsák el.