Tizenkét dékán ment neki a tizenkét éve HÖK-elnök Török Márknak

2016.06.28. 19:02

Levélben szólította fel a Szegedi Tudományegyetem összes dékánja Török Márk EHÖK elnököt, hogy fogadja el, el kell hagynia az egyetem HÖK-elnöki posztját a négy éves időkorlát túllépése miatt. A tizenkét dékán arra is kéri Törököt, hogy ne fellebbezzen a döntés ellen, írja az Eduline.

A Szegedi Tudományegyetem rektora a múlt héten szüntette meg a Török Márk tavaly szeptemberi HÖK-elnökké választásáról szóló határozatot, egy tavaly őszi törvénymódosítás értelmében ugyanis a HÖK tisztségviselőinek megbízatási ideje legfeljebb négy év lehet.

Török azonban 2004 óta egy év kimaradással tagja, elnöke valamilyen HÖK-nek vagy EHÖK-nek. 1986-ban született, 30 éves, tizenkét éve höközik, és ezzel valószínűleg rekorder Magyarországon.

A szegedi dékánok mostani levele így végződik:

„...a nyilvánosságra került cikkek egyre súlyosabban sértik a nagy múltú egyetemünknek sok kiemelkedő személyisége által felépített hírnevét, melynek megőrzése pedig elődeinkkel szemben fennálló kötelességünk. Kulturált országok, működő demokráciák esetén megszokott és természetes, hogy az a vezető, aki az Önéhez hasonló helyzetbe kerül, önként beadja a lemondását és távozik. Teszi ezt annak érdekében, hogy demonstrálja, cselekményeiben nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, hanem a közjó vezérli, miközben azt is elősegíti, hogy a személyéhez tapadt rossz imázzsal ne legyen a nevéhez kötődő intézmény terhére.

Tisztelt Elnök Úr!

A Szegedi Tudományegyetem dékáni testülete - mérlegelve valamennyi körülményt - felszólítja Önt, hogy egyetemünk rektorának 2016 június 22-én kelt, az Ön EHÖK-elnöki és képviselői megbízatását megsemmisítő határozatát elfogadva, fellebbezés helyett távozzon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mozgalmából. Őszintén óhajtjuk, hogy a felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa.

Szeged, 2016. június 27.

Prof. Dr. Hajdú Józseg, ÁJTK dékán

Prof. Dr. Hohmann Judit, GYTK dékán

Prof. Dr. Bari Ferenc, ÁOK dékán

Prof. Dr. Marsi István, JGYPK dékán

Prof. Dr. Szajbély Mihály, BTK dékán

Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor, MK dékán

Dr. Barnai Mária, ETSZK dékán

Dr. Horváth József, MGK dékán

Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga, FOK dékán

Dr. Mucsi László, TTIK dékán

Dr. Vilmányi Márton, GTK dékán

Prof. Dr. Tóth Péter, ZMK dékán"