Huxit: Lázár elszólásán eléggé kiakadt az ellenzék, EU-kilépéstől félnek

2016.06.30. 18:34

Az MSZP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatával a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból, írja az MTI. A miniszter a csütörtöki kormányinfón ugyanis arról beszélt, hogy 

  • nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik
  • és napjainkban az EU intézményrendszere "több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást.

Ujhelyi István MSZP-alelnök és EP képviselő döbbenetesnek nevezte Lázár unióellenes kiállását, különösen azért, mert a miniszter az, aki a Magyarországra érkező több ezer milliárd forintnyi európai támogatás kiosztását is felügyeli. Ujhelyi szerint a magyar kormány uniós ügyekért felelős tagjának nyilatkozatát nem lehet magánvéleményként kezelni. Ha Lázár János nem támogatja Magyarország uniós tagságát és az ország jövőjét nem az Európai Unióban képzeli el, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kötelessége távoznia posztjáról, írta Ujhelyi.

Reagált az Együtt is: a Fidesz-kormány szerintük is ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, ennek pedig egyik eszköze az „Európa-ellenes kvótareferendum″. Az Együtt ezért felszólította a kormányt, hogy ne tartsa meg az őszi népszavazást.

A Demokratikus Koalíció (DK) is ugyanerről adott ki közleményt. „Lázár János szerint az őszre tervezett népszavazás témája megegyezik a brit kilépés okával, ez pedig azt jelenti, hogy az Orbán-kormány az EU-ból történő kilépésre kér felhatalmazást a népszavazáson″ - írta Molnár Csaba, a párt alelnöke. A DK ezért mindenkit arra kér, hogy maradjon távol az őszi népszavazástól, amely ürügyet adhatna a kormánynak az EU-ból való kilépésre.