Néhány nappal a nyitás után a cápa és a ráják is elpusztultak a pécsi állatkertben

DSOKI20160520005
2016.06.30. 21:38

Rögtön azután, hogy a május 20-án megnyílt az 1,8 milliárd forintból megcsinált új pécsi állatkert, több állat is elpusztult az akváriumban. A két zebracápa közül az egyik rögtön a nyitóhétvégén, pedig addig úgy tűnt, teljesen egészséges. A Hollandiában elvégzett szövetvizsgálat aztán aorta elmeszesedést állapított meg. A cápa csak februárban került Pécsre, az állatkerti tájékoztatás szerint abban a pár hónapban, amíg az akvárium lakója volt

„igen bensőséges kapcsolatot sikerült kialakítani az állattal. Nagyon hamar kézből evett, pozitívan fogadta kollégáink közeledését, igényelte a búvárok társaságát és az utóbbi időben már szinte kikövetelte magának az etetések utáni simogatást, hasvakarást is.”

A cápán kívül azonban két másik állat sem élte túl a nyitás utáni időszakot. Mint a Dunántúli Napló most megtudta, a közönséges mérgesráják is elhullottak.Korábban több példány is volt, de a napokban az utolsó két egyed is elpusztult.

Egyelőre nem tudják, mi okozta a mérgesráják pusztulását, de kivizsgáltatják az okát – mondta a lapnak Borbás Károly, a pécsi zoo igazgatója. Az igazgató kizárja, hogy az akváriummal, vagy a vízzel lett volna valami gond, a cápa sem amiatt múlt ki, de többet csak az után tud majd mondani, ha a ráják halának az okait is kivizsgálják – idézi a Dunántúli Napló.