Perújítást rendeltek el Hunvald ügyében

2016.06.30. 13:21 Módosítva: 2016.06.30. 13:28

A Fővárosi Törvényszék perújítást rendelt el Hunvald György ügyében. Korábbi ügyeit egyesítik és új bírósági eljárás indul.

Az egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester ellen két jogerős ítélet született:

  • 2014. július 1-jén a Kúria jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte két rendbeli hivatali visszaélés miatt az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében.
  • 2015. április 24-én a Szegedi Ítélőtábla jogerősen két és fél év börtönt rótt ki rá hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt, amelyek mögött nem volt valódi teljesítés. 

A Szegedi Ítélőtáblán született utóbbi ítéletet a Kúria május 2-án formai okokból hatályon kívül helyezte.

A Fővárosi Főügyészség május 27-én perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség közleménye szerint ugyanis az ítéletet kizárólag azért helyezte hatályon kívül a Kúria, mert a Hunvald György elleni büntetőeljárásokat egyesíteni kellett volna a bírósági szakban, ez azonban elmaradt.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott a perújítási kérelemnek. A bíróság az indítványban szereplő bizonyítékok alapján megállapította, hogy "azok összessége alkalmas annak valószínűsítésére, hogy a perújítási eljárásban a hűtlen kezeléssel érintett részcselekményekben Hunvald György bűnösségének megállapítására és vele szemben büntetés kiszabására kerülhet sor" - írja az ügyészség.   

Hunvald György ellen az önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítésének gyanújával indult eljárás. Ezen vádak alól felmentették, csak kétrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott egy év letöltendő szabadságvesztést. Ebből viszont semmit nem kellett leülnie, mert az eljárás alatt több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban.

A másik, hűtlen kezelési ügyben Weinek Leonárd egykori zuglói önkormányzati képviselővel együtt vádolták meg. A nyomozóhatóság szerint túlárazott tanácsadói díjakat fizettek ki javarészt szükségtelen szerződések miatt és ezek mögött még teljesítés sem volt.  Ebben az ügyben első- és másodfokon is felmentették a vádlottakat. Később a Kúria  újratárgyalást rendelte el két vádpont miatt. Ebben az eljárásban rótta ki a két év hat hónapos szabadságvesztést a Szegedi Ítélőtábla tavaly.