Kövér László nem lépne ki az EU-ból, ugyanakkor

D NOE20130611004
2016.07.02. 08:51

Több fideszes politikus után Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke is állást foglalt abban a kérdésben, hogy ki kellene-e lépnie Magyarország-nak az EU-ból.

A brexitről szóló népszavazás után egy héttel, csütörtökön ugyanis Lázár János jelezte, hogy nem tudna jó szívvel a bent maradás mellett voksolni. Eztuán megkérdeztünk több fideszes vezetőt, mit gondol a kérdésről, és - a Fidesztől szokatlan módon - elég vegyes válaszokat kaptunk.

Kövér László Magyar Hírlapnak adott interjújából kiderült, hogy Lázár Jánossal vagy Kovács Zoltánnal ellentétben nem akar huxitot, de vannak fenntartásai az EU-val kapcsolatban.

Ebben a pillanatban nem gondolom, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie, vagy az EU szétesése lenne az érdekünk.

Kövér eztuán gyorsan hozzátette, hogy az EU-vezetői "ugyanakkor nem veszik észre, hogy a problémák rendszerszintűek. A tagállamok választói azt látják, tőlük nagyon messze, Brüsszelben, az emberek feje felett döntenek". Kövér szerint "valójában nem Junckerék hajtanak végre puccsot a tagállamokkal szemben, ők csak az erős tagországok bábjai. A brüsszeli bürokráciát a régi tagállamok tartják a kezükben."

Az unió alapító államainak a Brexit kapcsán tartott külön tanácskozásáról szólva Kövér László megjegyezte: ez a gesztus arról árulkodik, hogy ezeknek az országoknak a politikusai nem tekintik egyenrangúnak a később csatlakozottakat, különösen nem a kelet-közép-, illetve délkelet-európai országokat.

Társadalmi atomkatasztrófa fenyeget

Kövér László szerint a mai értékviták megmutatják, hogy vannak akik az erősebb unió nevében a nemzetek önazonosság-tudatát, a nemzeti büszkeséget, szuverenitást minden szinten le akarják bontani, erről szól a migránsok kötelező elosztása, a kvóta is.

Szerinte ma már nyugati baloldali-liberális körökben a vérfertőzés dekriminalizálásának szükségességéről értekezni sem számít botránynak. "Ez a mentalitás és a belőle fakadó politika életellenes".

Szerinte nagyon súlyos következményei lehetnek, ha a nemzetállami keretek szétesnek, "a csernobili atomerőmű-robbanáshoz tudnám a folyamatot hasonlítani". "Az a kísérlet, amelyet a balliberális, kozmopolita oldal végez az emberek nemi, vallási, nemzeti identitásának módszeres aláásásával, társadalmi értelemben egy atomkatasztrófával fenyeget" - fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

(Borítókép: Kövér László az Országgyűlés elnöke az ügyészség napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a Legfőbb Ügyészség dísztermében 2013. június 11-én. MTI / Bruzák Noémi)