Stabilizálódott a robbanásban megsérült katona állapota

2016.07.02. 17:36 Módosítva: 2016.07.02. 17:58

A tűzszerészek ismerték azt a 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombatípust, amely pénteken felrobbant a Hortobágyon, sőt külön felkészítést is kaptak az egyébként ritkának számító robbanószerkezetről, mondta az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezető tűzszerésze vasárnap az M1 aktuális csatornán, írja az MTI.

Az öt tűzszerész éppen a bomba megsemmisítését készítette elő, amikor az felrobbant. Ez azt jelenti, hogy például eltávolították a szerkezeten lévő szennyeződéseket és a feleslegesnek ítélt alkatrészeket. A bomba már modern robbanóanyagot tartalmazott, amelynek egyik összetevője a TNT, mondta a vezető tűzszerész.

Stabilizálódott állapot

Stabilizálódott az állapota Tóth Péter főtörzsőrmesternek, aki pénteken, a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt robbanásban sérült meg és a Honvéd Kórház intenzív osztályán ápolják - közölte szombati székesfehérvári sajtótájékoztatóján Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka. Mint kiderült, a főtörzset mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol megkérte a barátnője kezét.

Gondoskodnak a családokról

A robbanás következtében hősi halált halt négy tűzszerész - Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető - balesetének ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik - tudósított az MTI a szombati sajtótájékoztatóról. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után, a honvédség hősi halottnak nyilvánította őket, és felterjesztették a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre.

Az katonák hozzátartozóit a minisztérium és a Magyar Honvédség sem hagyja magukra. A szabályok szerint az özvegyek, árvák és hozzátartozók nemcsak rövidtávon, hanem hosszú távon is támogatásban részesülnek, a gyerekek életútjáról egészen felnőtt korukig gondoskodnak.

Vizsgálat

A honvédség részletes tényfeltáró vizsgálatot folytat le, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet.

A belső vizsgálat a baleset bekövetkezésének minden körülményére ki fog terjedni, mert szeretnék megállapítani az esetleges mulasztásokat, szakmai hibákat. A történtek rekonstruálásával a jövőben bőséges információjuk lehet hasonló feladatok elvégzéséhez - mondták.

Húsz millió bombát hatástalanítottak már

Az elmúlt hetven évben a tűzszerész katonák 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek a robbanószerkezetektől - mondta el a honvédelmi miniszter, Simicskó István.

Több mint 20 millió robbanótestet hatástalanítottak. Évente körülbelül 2500 lakossági bejelentés érkezik a honvédség tűzszerészeihez, 2015-ben 2612, idén eddig több mint 1200 bejelentést kaptak. Az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katona vesztette életét.

2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en, a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak. A lőtér - ami 1940 óta úgynevezett „bombavetőtér” volt - erősen szennyezett terület, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetően bombák és egyéb más robbanószerkezetek találhatóak - közölte a Magyar Honvédség.

Hatástalanított bomba volt

A baleset során egy 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repesz-romboló bombát (OFAB 250) próbáltak hatástalanítani délután két óra körül. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció.

A bomba "tűzszerész értelemben" tehát hatástalanított volt, vagyis a gyújtószerkezet nem volt a bombatestben, de az robbanóanyagot tartalmazott. A megsemmisítésre előkészítés zajlott, ezért a vizsgálatok jelenlegi szakaszában a hiba lehetőségét nem lehet kizárni - derült ki a honvédségi sajtótájékoztatón.

A szakmai előírások szerint minimum két tűzszerész kell a hatástalanításhoz. A felrobbant bomba súlya miatt azonban több tűzszerészre volt szükség, a szakemberek szerint a feladatot kevesebb emberrel nem lehetett volna végrehajtani.

Összesen két bomba várt arra, hogy pénteken megsemmisítsék.

A Magyar Honvédség vezérezredese azt mondta, nem tudják, mi váltotta ki a robbanást. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt. A meghalt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával, már többször hatástalanítottak és semmisíttettek meg hasonló szerkezeteket. Vezetőjük tízéves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, első osztályú tűzszerész.

Veszélyes terület

Egy 3,5 milliárd forintos, két ütemben megvalósuló Natura2000-es projekt keretében döntöttek úgy, hogy a Magyar Honvédség tűzszerészei végezik a bombamentesítést.

Huszár János vezérőrnagy a sajtóban felmerült vádakra (hogy a sietség miatt történhetett a tragédia) reagálva elmondta, hogy a munkálatok elvégzésének eredeti határideje idén május 31. lett volna, de a rossz időjárási viszonyok miatt ez kitolták 2016. szeptember 26-ára. A honvédség hangsúlyozta, hogy a határidő nem jelentett számukra kényszert, hiszen ezt rugalmasan kezelték, és a terület rekultivációjának határideje majd csak 2018-ban lesz. 

A Népszava nem megerősített információi szerint a késedelemről a kormány nem tájékoztatta az EU-t, azért sürgették a mentesítést, hogy ne derüljön ki a csúszás, és mivel a projekt késésben volt, fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó tűzszerészekre.