A katonai járművekre sem köt biztosítást a kormány

2016.07.04. 14:53

Nemcsak a magyar katonáknak nincs általános élet- és baleset-biztosításuk, hanem a katonai gépjárműveknek sincs kötelező felelősségbiztosításuk – árulta el Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter az Atv.hu-nak. 

Bár elsőre drámaian hangzik, a Honvédelmi Minisztérium (HM) évente százmilliókat spórolhat azon, hogy nem köt biztosítást a katonákra és a járművekre. A katonák biztosítását négy éve nem hosszabbították meg, mert

az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be

– mondta a volt miniszter. Hende azt is elmondta, hogy „a vonatkozó törvénymódosítás óta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért” – írta a portál. Hende szerint a korábbi konstrukció a biztosítótársaságok számára aránytalanul előnyös volt. 

A katonák biztosításával kapcsolatban hétfő délután közleményt adott ki a HM is. Szerintük korábban véges volt az az összeg, amit egy biztosító kifizethetett egy „káresemény után”, az évente a biztosítónak fizetett biztosítási díj összege pedig nagyságrendekkel haladta meg a biztosító által ezen káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegét. Ezért 2012. január 1-től nincs általános biztosítás az állománytagokra. 

A honvédség biztosításai azért kerültek most előtérbe, mert kiderült, hogy a Hortobágyon életüket vesztő tűzszerészeknek nem volt biztosításuk. Erre reagálva jelezte a tárca, hogy a korábbi biztosításhoz képest Simicskó István az elhunytak hozzátartozói számára a korábbi biztosításban foglaltnál jóval magasabb, tízmilliós nagyságrendű kegyeleti juttatásra fog javaslatot tenni.