Minden nyolcvanadik menekült kapott menedékjogot idén Magyarországon

2016.07.04. 15:57

Úgynevezett mélységi határőrizetet vezetnek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén kedden éjfélkor – írja az MTI. A mélységi határőrizet azt jelenti, hogy azok a menekültek, akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György elmondta:

  • Idén 17 351 illegális határátlépőt fogtak el (tavaly 391 ezret), és 330 embert tartanak idegenrendészeti őrizetben. Ebből 13 embert fogtak el mindössze a horvát határszakaszon az idén, ami elenyésző a szerb szakaszon tapasztalt aktivitáshoz képest.
  • Erőszakos határátlépés, vagyis a határzár megrongálása miatt 4942 esetben indult eljárás tavaly szeptember óta.
  • Tavaly 1176 ember állt bíróság elé embercsempészet miatt, az idén 163. 
  • Menekültkérelmet az elmúlt évben több mint 177 ezren, ebben az évben pedig 22 ezren adtak be, ám mindössze 264-en szereztek menedékjogot.

Bakondi György kérdésekre válaszolva arról is szólt, hogy a harmadfokú terrorellenes készültség fenntartása annál is inkább indokolt, mert szerte Európában nem csökkentek a biztonsági intézkedések, Franciaországban jelen pillanatban is rendkívüli állapot van érvényben, és számos terrortámadás történik, a legutóbbi Törökországban volt.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a fiatal migránsokat befogadó fóti állomáson a múlt héten verekedés tört ki afgán és pakisztáni fiatalok között, három ember könnyebben megsérült. A rendőrség garázdaság miatt büntetőeljárást indított.