Rohadt a hús, amiről senki sem tudja, honnan van, bírságolt a Nébih

2016.07.05. 09:54 Módosítva: 2016.07.05. 09:54

Milliós nagyságrendű bírságra számíthat az a dunavarsányi húsbolt, ahol a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei több mint 10 tonna ismeretlen eredetű hústerméket foglaltak le. Emellett súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságokat találtak, az üzem működését a hatóság felfüggesztette, a lefoglalt húst pedig megsemmisítik – közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A múlt heti ellenőrzéskor kiderült, a boltot nem takarították, az eszközöket pedig nem  fertőtlenítették, mert az erre való berendezést nem kötötték be. Szabad volt a bejárás a legyeknek és más ízeltlábúaknak, mert nem voltak rovarhálók, a hűtők pedig penészesedtek. Ha pedig a legyek nem köpték be az élelmiszert, akkor a klíma tehette a dolgát: a daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, mert a hűtőt nem töltötték fel gázzal. Ezért 23 fok volt a teremben, az ott tárolt sertésszalonna is ugyanilyen meleg volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták – közölte a Nébih.

Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy honnan voltak a feldolgozott húsok és az alapanyagok: a termelési naplóban és a számlákon szereplő, valamint a felhasznált alapanyagokról szóló adatok nem voltak összeegyeztethetőek. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.