LMP: Hadházy Ákos a parlamentbe megy

2016.07.06. 07:17

Mind az LMP társelnöki, mind országgyűlési képviselői posztjára Hadházy Ákos az egyetlen jelölt - tudta meg az MTI. A párt kongresszusa várhatóan július 16-án szavaz személyéről, míg általános tisztújítást várhatóan jövő januárban tartanak.

Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivő, országos elnökségi tag az MTI-nek programjáról a tisztújításig annyit közölt: két prioritása van: a kormányváltás – mert a jelenlegi kabinet szerinte kontrollt vesztett –, valamint egy, az elmúlt huszonöt évtől alapvetően eltérő politika folytatása. Ez utóbbiból a korrupció megfékezését és kiszámítható gazdaságpolitika kialakítását emelte ki.

Az együttműködésről szólva azt mondta: "az ellenzék nem fogja megúszni, hogy együtt gondolkodjon", ennek azonban nem a mandátumok elosztásáról kell szólnia, hanem a teendőkről.

Hadházy Ákos 2014 óta tagja az LMP-nek, korábban a Fideszben politizált, ahonnan 2013-ban lépett ki. A Szekszárdon állatorvosként dolgozó politikus 2006-ban és 2010-ben is a Fidesz színeiben lett önkormányzati képviselő.

A tisztújítás az LMP két pozíciójában Schiffer András távozása után vált esedékessé, aki a társelnökségről június 1-jével, képviselői mandátumáról augusztus 31-ével mondott le, megtartva párttagságát. Döntését az Indexnek adott interjúban jelentette be.

Társelnökjelöltté az válhat, akit legalább egy tag jelöl, és programja közzétételével elfogadja a jelöltséget. Az LMP alapszabálya szerint a pártnak egy férfi és egy női társelnöke van.

Képviselőnek az jelölhető, aki szerepel a párt 2014-es országos listáján, Hadházy Ákos a negyvenedik helyen volt. Képviselőjelöltet a tagok indítványozhattak, az aspiránsnak nyolc napja volt arra, hogy megszerezze a tagok tíz százalékának támogatását, vagyis mintegy 65 tagét. Mindkét pozícióra július 5-én éjfélig lehetett jelentkezni.