Megszűnt a teherautók torlódása az M1-esen

2016.07.06. 12:32 Módosítva: 2016.07.06. 13:34

Megszűnt a teherautók torlódása az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pont közelében - közölte a rendőrség. Bár jelenleg halad a forgalom a határátlépési pontnál, az osztrák hatóságok továbbra is szúrópróbaszerűen ellenőrzik az autókat, így esetenként előfordulhat, hogy lassabban lehet Ausztriába lépni.

Az M1-esen vasárnap óta torlódtak a teherautók az ellenőrzés miatt, kedd délután a sor a 27 kilométerest is elérte.

Az osztrák hatóságok idén április 25-e óta tartanak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a magyar-osztrák határátlépési pontokon az illegális migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében.

A Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon - például a B10-es úton - is zsúfolt lett a forgalom.

Jogtalan határellenőrzés?

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerint a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak az osztrák-magyar határszakaszon.A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést - mondta a belügyminiszter kedd este, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

A burgenlandi rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.

A Kurier szerint a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.