Baán László: Elkezdik az építkezést a Ligetben, de nyugodtan tüntethet mindenki

IMG 20160706 112712
2016.07.06. 15:08

Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől, közölte az MTI-vel Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. 

Mint megírtuk: szerdán kora reggel legalább 200 rendőr jelent meg a Hungexpo épületeinél. Egy birtokvédelemről szóló jegyzői határozat alapján elküldték vagy elvitték onnan a Liget beépítése ellen tiltakozó aktivistákat. Többen a betonelemekhez láncolták magukat, így a hatóság csak a betonelemek szétverésével tudta elvinni az embereket a területről. Volt, akit megbilincselve, karját hátrafeszítve vittek egy rendőrségi autóhoz. A rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek, akik közül 12 főt előállítottak.

A terület kiürítése után elkezdik bontani a régóta üresen álló Hungexpo irodaházakat. 

A miniszteri biztos leszögezte: a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását. Az aktivisták szabadon gyakorolhatják ezt a jogukat a Városligetnek azon a területein, melyek nem építési, bontási vagy munkaterületek. Bán László szerint 

a véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt.

A ligetben található romok által eddig elfoglalt terület kisebbik részén épül majd a nemzetközi építészeti tervpályázaton kiválasztott, a világhírű Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épülete. A parkból évtizedek óta kihasított, eddig elzárt 10 ezer négyzetméternyi terület legnagyobb részét zöldfelületként kapják vissza a Liget látogatói.

A Városliget átfogó fejlesztése egy többéves előkészítő folyamat után indul meg: 2019-re megújul a park teljes zöldfelülete, és annak aránya a Városligeten belül a jelenlegi 60-ról 65 százalékra növekszik. Ezzel párhuzamosan felújítják a már meglévő épületeket, és a liget hagyományaihoz illeszkedő új, világszínvonalú kulturális intézmények létesülnek - írta Baán László.

A miniszteri biztos arra is emlékeztetett: a Városliget megújítása évtizedek óta várat magára, a Liget projekt Budapest történetének a millenniumi idők óta legnagyobb kulturális városfejlesztési lépése, amelyet a liget használóinak többsége is támogat.

A ligetvédők elsősorban a fák kivágása és a terület beépítése ellen tiltakoznak. Álláspontjuk szerint jogszerűtlen volt az a jegyzői határozat, amivel szerda reggel eltávolították őket a Hungexpo irodaházaktól. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere az Indexnek azt mondta: a határozatot csak ma reggel függesztették ki a rendőrök, majd rögtön meg is kezdték az emberek eltávolítását. A polgármester szerint ez nem számít szabályos kézbesítésnek.

A Ligetvédők szerda délután öt órára demonstrációt hirdettek az Olof Palme sétányra.