Felfüggesztett börtönt kapott első fokon a rendőröknek ellenálló ligetvédő

IMG 8770
2016.07.08. 11:48

Gyorsított eljárásban elítélték azt a Liget-projekt ellen tiltakozó külföldi férfit, aki térdével szájon rúgta a vele szemben intézkedő rendőrök egyikét, írja közleményében az ügyészség. Az esetről videónk is van.

A 21 éves francia férfi az egyik résztvevője volt a ligetvédők szerdai tüntetésének az Olof Palme sétánynál. Ahogy arról mi is beszámoltunk, legalább 200 rendőr jelent meg szerda reggel 7 óra körül a Városligetben, majd sorfalat álltak a bontásra ítélt Hungexpo-irodaházaknál. A ligetvédő aktivisták közül többen felmásztak az épületek tetejére, vagy betontömbökhöz láncolták magukat. A rendőrök egy jegyzői határozat alapján egyenként vezették ki az embereket a területről.

A területre érkező markolót szállító kamiont több tucat ligetvédő aktivista tartóztatta föl, a rendőrök mindenkivel közölték, hogy amennyiben nem hajlandóak maguktól elhagyni a területet, velük szemben kényszerítő intézkedést fognak alkalmazni. Így is történt az összes demonstráló esetében. A rendőrségi adatok szerint a rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek, akik közül 12 főt előállítottak. 11 esetben szabálysértés továbbfolytatása, egy esetben bűncselekmény – hivatalos személy elleni erőszak – elkövetése miatt került sor.

Ez az egy eset volt a francia fiatal, aki ellenállt és rúgkapálni kezdett, amikor a rendőrök felemelték, hogy elvigyék a teherautó elől. Nem sokáig tudta csinálni, a rendőrök lefogták, és elvitték. Az ügyészség közleménye szerint „az őt lefogni próbáló rendőrökkel szembeszegült – az egyik rendőrt szándékosan, célzottan jobb térdével közepes erővel szájon is rúgta".

Tüntetés, Városliget

A bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek, és ezért egy év börtönre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen túlmenően a francia férfit a bíróság 2 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, míg a terhelt és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek.