Januártól száz dolgozója marad a Kliknek

2016.07.08. 07:00 Módosítva: 2016.07.08. 07:02

Januárra a mostani Klik utódja egy sokkal kisebb, nagyjából száz emberből álló szervezet lesz, amely középirányítói feladatokat fog ellátni – mondta a pénteki Magyar Időkben megjelent interjúban Palkovics László oktatási államtitkár.

A tankerületi központok vezetőinek kiválasztása napokon belül befejeződik. Ők január elsejétől látják el feladataikat, és a centrumok is akkortól kezdik meg működésüket. De azokon a településeken, ahol az önkormányzat működteti az iskolát, a tankerületi központok vezetőit már szeptember elsejével felkérik arra, hogy januárig bonyolítsák le az átvételt. A tankerületi tanácsok működési leírása ugyancsak most készül, de szeretnék, ha januárig ezek is megalakulnának.

Az interjúból kiderül: a kormány létrehoz egy, a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet, amelyben minden érdekelt szereplő megjelenik. Az új fórum létrehozását a szakszervezetek kezdeményezték, és a kerekasztal még szeptemberben tárgyalni fog róla, de annyit elmondott, hogy a tanács a miniszter egy véleményezési joggal bíró testülete lesz. A működési forma jogszabályi leírása jelenleg is zajlik.

Az interjúban az államtitkár beszélt arról, amiről két hete az Indexnek adott interjúban is: átrendezik a tanév szerkezetét, a tervek szerint a nyári hónapokban egy-két héttel többet lennének iskolában a gyerekek, de ezzel együtt az őszi és a tavaszi szünetek meghosszabbodnának. Ennek részleteit az új NAT tartalmazza majd, amely 2018 szeptemberében lép hatályba, így a szünetre vonatkozó változások 2019-ben várhatók - fejtette ki az oktatási államtitkár.

Palkovics László azt is kiemelte, hogy a 9 osztályos iskola kérdésével foglalkozni kell, mivel - mint fogalmazott - "számtalan előnye van, de veszélyekkel is jár". Az államtitkár hozzátette: a Köznevelési Kerekasztalon biztosan sokat fognak erről beszélni.