A Liget biztonsági emberei már a rendőröket is gázspray-vel fújják le

DBZOL20160706050
2016.07.09. 15:36

Alig két napja mutattuk meg, hogy a Városligetben, a Városliget Zrt. munkálatainál dolgozó biztonsági őrök úgy beszélnek a rendőrökkel, mintha azok alájuk rendelt alkalmazottaik lennének, amit a rendőrök simán eltűrnek, péntek este az is belefért a rendőröknek, hogy az elszabadult verőemberek gázspray-vel fújják le az egyik kollégájukat, majd az ezt kifogásoló rendőrt fenyegessék.

Az erőemberek átvették a hatalmat a Városligetben - írja cikkében a 444.hu, ahol ezt a társaságot mutatja be. A cikkből kiderül, a rendőrség egyáltalán nem ellenőrzi, kik azok az emberek, akik a Városligetben civileket fenyegetnek, törik el az ujjukat, vágják gyomorszájon őket. A rendőrség gyakorlatilag elveszítette a kontrollt a városligetben, ahol az állam megbízásából, senki által nem ellenőrzött verőemberek csinálnak azt, amit csak akarnak.

Miután a biztonsági őrök és a rendőrök kiszorították a ligetvédőket a volt Hungexpo épületéből, péntek este visszasiettek a korábbi balhé helyszínére, a Közlekedési Múzeumhoz, ahol a bontási területet már körbeépítették falapokkal, mert a ligetvédők megjelentek ott újra. A cikk szerint a biztonsági őrök anélkül, hogy látnák, hogy kit találnak el, mindenféle tárgyakat dobáltak ki a kerítés mögül a ligetvédők felé, majd az egyik lyukon gázspray-vel fújtak ki, amivel sikerült egy rendőrt is eltalálniuk. Az egyik ligetvédő rögzítette a fújás utáni biztonsági ember-rendőr párbeszédet. 

Amikor a rendőr megkérdezi, miért kell kifújni, először csak visszakérdeznek, miféle kifújásról beszél, miközben nem csak a ligetvédők voltak szemtanúi, hanem maguk a rendőrök is. Majd a rendőr, megunva a viselkedésüket azt mondja, "Mindjárt beverek egyet". Ettől az egyik verőembernél annyira elgurul a gyógyszer, hogy a hangja alapján úgy tűnik, főnöküknek, Tóth Csabának kell leállítania: "Álljál már le a picsába!"

(A felvételt az egyik ligetvédő, Nagy Dávid készítette, a Youtube-ra a 444.hu töltötte fel)

A rendőrök szemtanúk tanúvallomását is rögzítették, eljárás azonban nem indult, válaszolta a rendőrség a 444.hu kérdésére. A két elég egyértelmű következtetést a lap le is vonja: egyrészt, míg a polgári engedetlenség eszközével tiltakozókkal szemben precíz vasszigorral járnak el a hatóságok, addig egy csapat verőember simán üvöltözhet a rendőrrel magából kikelve, vagy fújhatja le gázspray-vel, nem indul eljárás. Másrészt a biztonsági emberek látványosan mindenféle szakmai képzettség nélkül dolgoznak a ligetben.

A lap rákérdezett a rendőrségnél, hogy „ellenőrzik-e valamilyen szinten, hogy milyen cég, cégek járnak el az egyébként továbbra is közterületnek számító Városligetben egy közpénzből megvalósuló, kulturálisnak mondott projekt keretében". A rendőrség válasza pedig az volt:

„Nem. A helyszínen intézkedő rendőröknek ilyen jellegű feladata nem volt. A rendőrség számára a vagyonvédelmi cégek csak a foglalkoztatott személyt jelentik le a kerületi rendőrkapitányságon, azt nem, hogy a személyt ténylegesen hol foglalkoztatják.”

Ráadásul, hivatalosan, a Városliget Zrt. tájákoztatása szerint csak egy Infinity Forestet nevű céget alkalmaz a bontást végző vállalkozó cég, a valóságban azonban, a biztonsági emberek nyakában lógó cédulák szerint legalább három cégtől vannak ott emberek.

Mindenesetre, mivel a Városliget Zrt. vezetői nem igyekeznek arccal vállalva nyilatkozatokban megvédeni, megkedveltetni a projektet, esetleg tisztázni az általuk alkalmazott verőemberek jogtalanságait, így nem nagyon maradt más: ezek a kopaszok lettek a Liget-projekt arcai, élén a társaság vezetőjével, Tóth Csabával, aki jelenleg a Kispest Honvéd Fc biztonsági főnöke, korábban a Fradié volt. 

A lap megkérdezte a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t is, hogy „mit gondol az agresszíven, a helyzetet láthatóan kezelni képtelen biztonsági emberek fellépéséről". Ahogy arra is kíváncsiak voltak, hogy a cég megpályáztatta-e ezt a munkát, voltak-e szakmai kikötéseik, elvárásaik, például épp a büntetlen előélet. A cég válaszában azt írta, ők nem foglalkoztak ilyesmivel, ők egy céget alkalmaztak a bontásra, a biztonsági szolgálatot ez a cég bérelte fel. 

A bontást végző céggel a társaságunk – értelemszerűen - bontásra szerződött, azt, hogy a cég milyen alvállalkozókkal dolgozik – például milyen darukezelő, statikus vagy biztonsági őr – dolgozik a megbízásukból, nem feladatunk ellenőrizni, ahogy azt sem, hogy ezeknek a kollégáknak milyen a munkaköri leírásuk, megfelelő képzettséggel rendelkeznek-e, vagy hogy milyen referenciákkal bírnak.

− írta a 444-nek a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 

(Borítókép: A Liget Budapest projekt ellen tiltakozók próbálják benyomni a bontás alatt álló Hungexpo irodaházak területének kapuját 2016. július 6-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)