Kedden kiderül, az Alkotmánybíróság szerint lehet-e tüntetni Orbán házánál

2016.07.10. 11:40

Nyilvános határozathirdetést tart kedd délelőtt az Alkotmánybíróság a Donáti utcai épületében egy gyülekezési joggal kapcsolatos panasz ügyében, mondta az MTI-nek Bitskey Botond, a testület főtitkára.

Az indítvány, amelyről dönteni fognak, azt a bírósági döntést támadja, amely megtiltotta a tüntetést a Kúria Markó utcai épülete előtt, illetve a Cinege utcában, Orbán Viktor miniszterelnök otthonánál.

Az ügy még 2014 decemberére nyúlik vissza: a devizahitel-károsultak egész napos tüntetéssorozatot jelentettek be, több budapesti helyszínen nagygyűlést akartak tartani, és vonulni szerettek volna az egyes helyszínek között. A rendőrség azonban az említett helyszíneken megtiltotta a tüntetést, és ezt a döntést megerősítette később a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is.

A panaszos szerint a tiltást megalapozatlan és indokolatlan volt, és sértette a gyülekezési szabadságot.

A tiltó határozatok indoklásában arra hivatkoztak, hogy a rendezvény megtartása a Kúriánál súlyosan veszélyeztetné a bíróság zavartalan működését, a Cinege utcában pedig mások jogainak és szabadságának sérelmével járna.

A panaszos ellenérve az, hogy a Kúriánál már többször tartottak hasonló rendezvényt, és egyszer sem történt semmi, ami súlyosan megzavarta volt a bíróság működését.

A Cinege utcai helyszínnel kapcsolatban az indítványozó szerint a legfontosabb elvi kérdés az, hogy alkalmazható-e előzetes tiltási okként a gyülekezési törvénynek az a rendelkezése, mely szerint a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. Szerinte nem. "Mindaddig, amíg a hatóságnak csak egy bejelentés, azaz egy jövőbeli tüntetés terve áll a rendelkezésére, nincs elegendő információ birtokában ahhoz, hogy indokoltan megtiltsa a rendezvény megtartását" - írja.

Az alkotmányjogi panaszban az indítványozó a vitatott bírósági határozat megsemmisítését kérte az Ab-től. A teljes beadványt itt lehet elolvasni.