Eddig ennyi van meg Orbán egyéves ígéreteiből

12068598 10153619385561093 5187800100179243016 o
2016.07.11. 09:44
Már több mint egy éve járja a vidéki nagyvárosokat és ígér milliárdos beruházásokat Orbán Viktor. A legtöbb, uniós és hazai forrásból megvalósítandó projektet úgy időzítik, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampányban már villogni lehessen vele. Utánanéztünk, hogy az egy évvel ezelőtt megígért beruházásokkal mi a helyzet.

„A vidék fejlődésének kulcsa a vidéki városok fejlődése” – mondta Orbán Viktor tavaly tavasszal, amikor elindította a Modern városok nevű programot.  Ennek lényege, hogy mind a 23 megyei jogú városba elmegy, és ott megígér egy csomó mindent. Csak úgy röpködnek a milliárdok, a kormányfő legutóbb Dunaújvárosban járt.

Az ígéretek sokszor hasonlóak, Orbán Viktor szinte minden városban megígéri, hogy fejlesztik az ipari parkot (vagy csinálnak egy újat), de a népszerű vállalások között vannak az uszodafejlesztések is. A beruházásokat uniós és hazai forrásokból fedeznék. Van, amikor a kormányfő konkrétan megmondja, hogy egy-egy beruházást mikor szeretne befejezettnek látni, de olyan ígéretek is elhangzanak, amelyekhez nem szab határidőt. Nem túl meglepő, de a céldátumok általában egybeesnek a 2019-es önkormányzati választás kampányidőszakával. 

Már több mint egy év telt el azóta, hogy a program elindult, éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy hol tartanak most azok a beruházások, amiket már bő egy évvel ezelőtt ígért meg a kormányfő. (Azokról a városokról, ahol nem járt Orbán Viktor, itt olvashat.)

Debrecen már kapott 200 milliót

Miket ígért Orbán?

  • Innovációs fejlesztésekre 5 milliárd forintot;
  • a főpályaudvar fejlesztésére 21 milliárd forintot;
  • új ipari parkot;
  • a Nagyerdő fejlesztését;
  • a nemzetközi repülőtér fejlesztésére 1,2 milliárd forintot.

Mikor ígérte? 2015 májusában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

Az innovációs fejlesztésről Orbán tavaly ezt mondta: „megállapodtunk abban, hogy létre fogunk hozni egy nagyobb innovációs fejlesztést – jelentsen ez akármit is. Az én számomra azt jelenti, hogy 5 milliárd forintot oda kell adni Debrecen városának erre a célra, mert az innovációs fejlesztés ezt takarja.” Egy évvel később sem lettünk sokkal okosabbak. A városvezetés az Indexnek azt mondta, hogy a Debreceni Innovációs Program első ütemében szeretnének egy új inkubátorházat (2,5 milliárd forintból) létrehozni, és majd ezután, 2018-ban szeretnék megnyitni a Modern városok program ötmilliárd forintos innovációs alapját – de hogy pontosan mire megy el ez a pénz, azt nem közölték. 

A főpályaudvar fejlesztésének viszont nekiláttak, elkészültek az engedélyes és kiviteli tervek, ezek egyelőre uniós elbírálás alatt állnak. A városvezetés abban bízik, hogy még idén kiírhatják a közbeszerzési pályázatot. Ipari park lesz, méghozzá a reptér déli oldalán, jelenleg az ipari közművek kiépítésének a tervezése zajlik. A Nagyerdő fejlesztéséről annyit tudtunk meg, hogy a város már kapott rá 200 millió forintot, de a koncepciót csak a nyáron véglegesítik. A kivitelezésre jövőre kérnek pénzt, a fejlesztés érinti majd a parkerdőt, a strandfürdőt és az állatkert területét is. A repülőtér fejlesztéséről megtudtuk, hogy navigációs berendezéseket építenének ki, hamarosan kiírják rá a közbeszerzést. 

Székesfehérvár még egy fillért sem

Miket ígért Orbán?

  • A börgöndi reptér sport- és üzleti célú reptérré alakítását;
  • a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház fejlesztésének befejezését;
  • egy modern középiskolai központ létrehozását;
  • a belváros és a Zichy-liget összekapcsolását úgy, hogy a közúti forgalmat a föld alá viszik;
  • hangversenytermet alakítanak ki az üresen álló Fekete Sas Szállóból;
  • elindul egy lakásépítési program;
  • fedezi az állam egy multifunkcionális rendezvénycsarnok tervezési költségét.

Mikor ígérte? 2015 májusában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

Egyelőre nem lehet tudni, lesz-e bármi a börgöndi reptér átalakításából. Bár a bejelentés óta alakult egy munkacsoport és elkészült egy fejlesztési lehetőségeket vizsgáló tanulmány, még a fejlesztés irányáról sem született döntés, jelenleg a tanulmány szakmai opponálása zajlik. Egyébként a reptér és az ipari park fejlesztése bruttó 4 milliárd forint lenne, de sem a pénzt nem kapta eddig meg a város, sem azt nem tudni, mikor valósulna meg a beruházás. 

Az oktatókórház fejlesztése előreláthatólag 8,8 milliárdba kerül, de még az engedélyezési, kiviteli tervek sem készültek el. Igaz, az oktatókórház csak tavaly decemberben küldte meg a minisztériumnak a fejlesztési tervét.

A modern középiskolai központról egyelőre csak annyit tudni, hogy a Szabadságharcos úton lesz, már ott lévő épületek átalakításával. De még tervek nincsenek, és eddig pénzt sem kapott a projektre a város, ennek ellenére a városvezetés az Indexszel azt közölte, hogy a 15,8 milliárd forintba kerülő beruházás várhatóan 2019-ben befejeződik.

A belváros és a Zichy-liget összekapcsolására sem kaptak még pénzt, igaz, nincs is mire, hiszen még a tervek sem készültek el, egyelőre csak a forgalomszámlálás zajlik. Azt sem tudta megmondani a városvezetés, hogy mikor fejeződik be a projekt, sőt, még a költségeit sem tudni. Lehet, hogy kijön 4,1 milliárd forintból, de az is lehet, hogy több lesz tízmilliárdnál is. Hasonló a helyzet a beígért hangversenyteremmel is: tervek még nem készültek, azt sem tudni, mennyibe fog kerülni, de bruttó 3,8 milliárddal számol a városvezetés. És szeretné, ha 2009-re már kész lenne. Igaz, egyelőre erre a projektre sem kaptak még pénzt.

A beígért lakásépítési programból nem lesz semmi, a multifunkcionális rendezvénycsarnok tervei pedig még nem készültek el, így jóvá sem hagyták azokat.    

Miskolc kapott pénzt, de nagyon szűkszavú 

Miket ígért Orbán?

  • Minimum 350 darab új térfigyelő kamera beszerzését;
  • új ipari parkot;
  • autópályát Miskolc és Kassa között legkésőbb 2019-ig;
  • egy miskolctapolcai, 5 milliárd forintos fejlesztést;
  • Diósgyőr fejlesztését.

Mikor ígérte? 2015 áprilisában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

Nem tudni, hogy a város megvette-e a térfigyelő kamerákat, erre a kérdésünkre ugyanis a polgármester nem válaszolt. A többi beruházásról is keveset tudni, mivel a polgármester szűkszavúan csak annyit közölt az Indexszel, hogy a „Modern városok program a terveknek megfelelően halad”.

Az előkészítő feladatok végrehajtásához szükséges pénzt a város megkapta, de a polgármester nem árulta el, hogy mennyi pénzt kaptak. 

Érden lett volna a Klik-központ

Miket ígért Orbán?

  • A kormány által megvásárolandó ipari parkot 99 évre ingyen megkapja a város;
  • létrehoznak egy szakképzési centrumot;
  • a városban lesz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ;
  • egy volt katonai bázisból szabadidőpark lesz;
  • lesz új középiskola;
  • lesz új óvoda;
  • lesz egy 24 tantermes általános iskola;
  • lesznek sportcentrumok;
  • felújítanak és bővítenek egy már meglévő sportiskolát.

Mikor ígérte? 2015 júliusában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

Az ipari parkra használt területeket egyelőre még nem választották ki, a városvezetés szerint jelenleg is zajlanak az egyeztetések. Bár Orbán egy szakképzési centrum létrehozásáról beszélt, az érdi városvezetés most egy már meglévő szakképzési centrumot újítana fel. Eddig erre 32 millió forintot kaptak, és bár a tervező irodát már kiválasztották, szerződést még nem kötöttek a céggel.

A Klik átalakulása miatt egyáltalán nem biztos, hogy Érden lesz majd a szervezet központja, a városvezetés mindenesetre bízik benne. Ami a szabadidőparkot illeti, a honvédség már lemondott a területről, de az átadásra még pár hónapot várni kell. Az új középiskolát egy már meglévő általános iskolából alakítanák ki, eddig erre a projektre 132 millió forintot kaptak. A 24 tantermes általános iskolára bruttó 321 millió forintot kaptak, ennél a projektnél jelenleg az engedélyezési terveket készítik. Új óvodáról egyelőre nem tudni, a már meglévő sportiskola felújításának és bővítésének kiviteli terveire eddig 55 millió forintot kaptak az államtól, az engedélyezési terveket az önkormányzat saját pénzből állta. 

Zalaegerszeg rekreálódna

Miket ígért Orbán?

  • Inkubátorházat;
  • fedett uszodát;
  • egy rekreációs központot;
  • egy „Mindszenty József előtt tisztelgő” zarándokközpontot, 
  • és azt, hogy 2018-ig egy kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal kapcsolódhat be Zalaegerszeg az autópálya-hálózatba. 

Mikor ígérte? 2015 áprilisában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

Az inkubátorházról egyelőre annyit tudni, hogy a város északi ipari parkjában, önkormányzati területen épülne meg három új csarnok, az oda betelepülő vállalkozásoktól összesen 400 új munkahelyet remél az önkormányzat. Eddig erre a projektre 30 millió forintot kapott a város, jelenleg az engedélyezési terveket készítik, a közbeszerzésre és a kivitelezésre tehát még várni kell. 

A fedett uszodának a megépítésére eddig 70 millió forint támogatást kaptak, egyelőre az előzetes megvalósíthatósági tanulmány készült el, valamint kiválasztották már a tervezőket is, jelenleg az engedélyes kiviteli terveket készítik. De a beruházást csak azután tudják elkezdeni, hogy a jövő évi országos költségvetésben ez a tétel szerepelni fog, így tehát a közbeszerzési eljárást is csak azután írnák ki. Ugyanez a helyzet a beígért rekreációs központtal is, erre eddig 130 millió forintot kapott a város, de a közbeszerzést leghamarabb csak jövőre írják ki.

A Mindszenty-zarándokközpont előkészítésére 164 millió forintot már megkapott a város, eddig az előzetes megvalósíthatósági tanulmány készült el. Ugyanakkor a Mindszenty-központ egy olyan beruházás része, aminek a keretében a teljes belvárost megújítanák, erre a célra összesen 5,7 milliárd forintot biztosít a kormány, a város pedig már megvásárolt több ingatlant is. De a közbeszerzést csak később írják ki. 

A gyorsforgalmi útra nem az önkormányzat kap pénzt, azt az állam építi. Eddig egy megvalósíthatósági és egy környezetvédelmi hatástanulmány készült el, valamint a tervezőt is kiválasztották, jelenleg a terveket készítik. 

Egerben még a parkolásnál tartanak

Miket ígért Orbán?

  • Az egri uszodát 6,3 milliárd forintból nemzeti úszó-és vízilabdaközponttá fejlesztik;
  • az egri várat tovább fejleszthetik állami támogatásból;
  • a MÁV átad egy 9 hektáros területet, ahol ipari park épül;
  • fejlesztik az autóutat.

Mikor ígérte?  2015 áprilisában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

A kormány eddig két határozatában hozott döntést az uszodafejlesztésről, de egyelőre még nagyon az elején tartanak. Eddig egy tanulmányterv készült el arról, hogyan lehetne javítani a parkolási feltételeken, de még arról is csak egyeztetnek, hogy a Bárány Uszoda újjáépítése tao-konstrukcióban folytatódhasson. A vár felújítására 400 millió forintot kapott a város, a középkori várszékesegyház rekonstrukcióját megkezdték, a Zárkándy-bástya újjáépítéséhez pedig az engedélyes terv készült eddig el. 

Az új ipari park a már meglévő park lesz, azt bővítik. Az önkormányzat a MÁV-val jelenleg is tárgyal a vasúttársaság tulajdonában álló bekötőút ingatlanának átadásáról. 

Az autóút fejlesztését az állam végzi, de a városvezetés szerint a beruházás előkészülete „a megfelelő ütemben halad”.

Sopron előkészít, tervezget

Miket ígért Orbán?

  • Egyházi épületek, a magyar állam tulajdonában lévő épületek, magánkézben és Sopron város tulajdonában lévő épületek felújítását;
  • a Fertő tó és térségének a fejlesztését;
  • a Lővérek fejlesztését.

Mikor ígérte ezt? 2015 márciusában

Mi valósult meg az ígéretekből eddig?

A történelmi belváros közterületeinek homlokzatát újítanák fel, egyelőre még nem készültek el a megújításhoz szükséges tervek, jelenleg a tervezés közbeszerzési eljárása zajlik. A rossz minőségű burkolatot is javítják, ehhez egyelőre az engedélyes terv van meg, a kiviteli terveket még most véglegesítik. Tervbe van véve még a várfal felújítása, a Zichy-Mesko-palotában egy, a páneurópai piknikhez kapcsolódó emlékpont, valamint egy '56-os múzeumi kiállítóhely létrehozása, de ezek a projektek még nagyon a kezdeti fázisban vannak, még nem készült el a megvalósíthatósági tanulmányterv. A Fertő tó és környéke fejlesztéséről megtudtuk, hogy a tanulmányterv már elkészült, de az engedélyes és kiviteli tervek még nem. A Lővérek fejlesztése részeként lesz egy új fedett uszoda. Utóbbinak a tanulmányterve már elkészült, jelenleg az építései engedélyezési terv készül. Lesz egy bicikliút is a Lővérekben, ezt már elkezdték tervezni.