Magát buktathatta le az igazságügyi tárca

2016.07.12. 14:35

Az Alkotmánybíróság ma délelőtt nyilvános határozathirdetésen mondta ki, hogy nem volt alkotmánysértő megtiltani egy Orbán Viktor házához meghirdetett politikai demonstrációt. Az AB döntése annyiban mindenképp meglepő volt, hogy mulasztásos alkotmánysértést is megállapított, és kötelezte a parlamentet, hogy év végéig rendezze a kérdést (tehát módosítsa a gyülekezési törvényt vagy alkosson újat). Ez első körben az új törvények előkészítését koordináló igazságügyi tárcára nézve jelent feladatot.

A döntés tartalmáról még menet közben, 10.40-kor közleményt adott ki az Alkotmánybíróság sajtófőnöke. 11.01-kor pedig az Igazságügyi Minisztérium adott ki közleményt, bejelentve, hogy Trócsányi László miniszter az AB döntésével kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tart délután háromkor.

Eddig rendben is lenne.

Csakhogy az Index tudósítójának telefonja szerint az AB határozathirdetése pontosan 11.12-kor ért véget. És az Alkotmánybíróság határozatát az AB Donáti utcai épületében Trócsányi László igazságügyi miniszter is végighallgatta.

Innentől kezdve ki-ki döntse el maga, mit tart valószínűnek.

  • Trócsányi stábja anélkül adott ki egy közleményt a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatójáról, hogy arról egyeztetett volna a miniszterrel.
  • Trócsányi még a határozathirdetés közben utasította a stábját, hogy azonnal adjanak ki közleményt arról, hogy délután sajtótájékoztatót tart (a teremben ennek nem volt látható jele).
  • Akárhogy is határozzon az AB, Trócsányiék előre eldöntötték, hogy mindenképp "rendkívüli" sajtótájékoztatót tartanak.
  • Trócsányiék előre eldöntötték, hogy amennyiben jogalkotásra kötelezi a parlamentet az AB, rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak. (Ennek ellentmond, hogy az AB döntése már csak azért is váratlan volt, mert fél éve, egy szintén a devizahitelesek demonstrációiról szóló, nagyon hasonló ügyben nem merült fel a mulasztásos alkotmánysértés.)
  • Trócsányiék előre tudták, hogy miként döntött az AB, előre kitalálták, hogy rendkívüli sajtótájékoztatón reagálnak rá, csak nem gondolták végig a közlemény időzítését.

Akárhogy is, nem ez lenne az első eset, hogy az Alkotmánybíróságról valaki súg a kormánynak.