Bontják a Liget épületeit, nincs ellenállás

2016.07.12. 13:52 Módosítva: 2016.07.12. 14:08

Délelőtt megkezdődött a volt Kertemben álló Hungexpo-épületek bontása. A fejleményeket a kerítésen kívülről nagyjából harminc ligetvédő követi. A hangulat már csak a hőség miatt is békés. Azt mondják, akkor avatkoznak közbe, ha fákat kezdenek kivágni.

A főbejáratot a tüntetők raklapokkal zárták le, de egy napokban nyitott oldalsó kapun a munkások meg tudják közelíteni a területet. Új munkagép azonban egyelőre nem ment be.

Egy órakor megérkezett a tüntetők táborához egy magát építésvezetőnek nevező férfi, aki követelte, hogy engedjék be a tüntetők tábora mögötti, lezárt bejáraton. A ligetvédők jelezték, hogy a rendőrséggel megbeszélve zárták le a kaput. Az építési terület nem csak innen közelíthető meg, mondták, a szemközti oldalon is található egy kapu. Humoros módon ezt pedig a biztonsági őrök zárták le belülről. Az építésvezető (akit a tüntetők Szekeres úrként szólítottak) végül a rendőrök felszólítására elhagyta a területet.

A ligetvédők közzétettek egy fotót a kerítésen belül fekvő, összetört napelemről. Elmondásuk szerint amikor kiterelték őket a területről, a rendőrök megígérték, hogy később elvihetik a holmijaikat, értékeiket. De hiába van erre jogszabály, azóta is hiába próbálták elvinni ingóságaikat. A most összetörve lefotózott, elmondásuk szerint drága napelemek arra utalnak, hogy a tiltakozók tulajdonát a Városliget Zrt. nevében megsemmisítik.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, legalább kétszáz rendőr jelent meg múlt szerda reggel a Városligetben, majd sorfalat álltak a bontásra ítélt Hungexpo-irodaházaknál. A ligetvédő aktivisták közül többen felmásztak az épületek tetejére, vagy betontömbökhöz láncolták magukat. A rendőrök egy jegyzői határozat alapján egyenként vezették ki az embereket a területről.

A területre érkező markolót szállító kamiont több tucat ligetvédő aktivista tartóztatta föl, a rendőrök mindenkivel közölték, hogy amennyiben nem hajlandóak maguktól elhagyni a területet, velük szemben kényszerítő intézkedést fognak alkalmazni. Így is történt az összes demonstráló esetében. A rendőrségi adatok szerint a rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek, egy francia fiatallal szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt, mivel ellenállt az őt a területről elcipelő rendőröknek

A Párbeszéd Magyarországért jogtalannak és több ponton érdekeket sértőnek tartja a városligeti Kertemre kiadott jegyzői birtokvédelmi határozatot, ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megtámadja azt, írja az MTI. Szerintük a VIII. kerületi jegyző nem bizonyította hitelesen, hogy a Bont-Tör Zrt. és a Városliget Zrt. az ingatlan jogszerű birtokosai. Tordai Bence szerint a birtokvédelemről döntő hatóság nem vizsgálta, hogy a két cég valóban birtoklási helyzetben van-e és ha birtokosok is, jogszerűen birtokolják-e az ingatlant. Ráadásul a ligetvédők nem kapták meg időben a birtokvédelmi határozatot, és vagyontárgyaikat sem hozhatták ki a területről.

A józsefvárosi önkormányzat hétfőn azt közölte, hogy a Városliget meghatározott területének birtokvédelmére vonatkozó jegyzői határozat jogszerű, de aki azt sérelmesnek tartja, a bíróságtól kérheti megváltoztatását. A Danada-Rimán Edina jegyző közleménye szerint a határozat csak a Városliget Zrt. és a bontást végző cég birtokát képező területen birtokháborító magatartást tanúsító emberekre vonatkoztatható.