Lecsapott Budapestre is a vihar, állatok pusztultak el egy összedőlt épületben

2016.07.13. 20:01 Módosítva: 2016.07.13. 20:48
  • Nem véletlenül adott ki zivatarok miatt is riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat 16 megyére: a vihar estére Budapestet is elérte.
  • A vihar az ország nyugati részében tombolt, azonban kelet felé vonul. Fákat csavart ki, egy összedőlő épületben állatok pusztultak el, a Balatonnál vonatok is késnek.
  • Az éppen zajló EFOTT-ra is lecsapott az eső, fedett helyre irányítják a fesztiválozókat.
  • A hidegfront véget vet a napok óta tartó fülledt hőségnek esővel, széllel, jégesővel: várjuk a fotókat, videókat és szöveges beszámolókat!
Ön is látta?

Az Időkép szerint a front mentén heves zivatarok alakultak ki, dió nagyságú, 3-5 cm átmérőjű jég, 30-50 mm csapadék, illetve viharos erejű széllökések is kísérik az erősebb gócokat. Nyugaton jéggel, felhőszakadással kísért szupercellák léptek be az országba, kelet, északkelet felé haladtak.

Így érkezett meg például a vihar Pécsre a meteorológiai oldal webkameráinak gyorsított felvételén:

Így pedig a Balatonra, Fonyódligetre:

Az Időkép fotói alapján kora estig többek közt Móron és Dörgicsén, valamint a Balaton partján is már egész szép nagy jégdarabok hullottak. 

A Velencén zajló EFOTT fesztiválra is lecsapott az eső, itt a szabadtéri esti programok elmaradnak, a Facebookon a szervezők arra kérik a fesztiválozókat, keressék a fedett helyszíneket. Olvasóink szerint sok sátor tönkrement az erős széllel és jéggel támadó viharban. 

Pilisvörösvárnál a 10-es főutat kellett lezárni, ahol az aluljáróban áll a víz, írja a varkapu.info.

Kidőlt fák, elpusztult állatok

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK megyében (a szomszédos megyéhez tartozó) Poroszló térségéből jelentettek kidőlt fákat a megyei műveletirányításra, itt a 33-as főútra két helyen is fa dőlt a 22-es és a 24-es kilométernél, mindkét helyen motoros láncfűrésszel avatkoznak az útszakasz felszabadításán a tűzoltók, illetve családi házakat is megrongáltak kidőlt fák. Szétszaggatta a tetőszerkezetet a szél, majd összedőlt egy hodály szintén Poroszló közelében. 

A romok alatt több állat is elpusztult, az életben maradt jószágok kimentésén a tiszafüredi tűzoltók dolgoznak.

TOLNA megyében szintén kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat, az este során közel félszáz esetben, de több helyen, így Kocsolán és Dombóváron épületek tetőszerkezetét is megbontotta az erős szél. Dombóvár mellett Tamásiból jelezték a legtöbb kárt a lakók.

VESZPRÉM megyében a Balaton északi partjára csapott le a legnagyobb erővel a vihar. Innen több mint 100 bejelentés érkezett kidőlt fákról, Balatonfüreden víz tört az ingatlanokba, Tapolcán vezetékeket szaggattak a kidőlt fák. Ilyenkor áramtalanítani kell a leszakadt elektromos vezetékeket, mielőtt nekikezdhetnek a műszaki mentésnek a tűzoltók, egy tapolcai házból ezért jelenleg nem tudnak kijönni a lakók. Megközelíti a kétszázat a Veszprém megyéből érkezett kárbejelentések száma az esti vihar után.

Berhidán villám csapott egy családi házba, amely teljes terjedelmében lángol. A pétfürdői és a veszprémi hivatásos tűzoltók dolgoznak a 100 négyzetméteres épület tetőszerkezetén tomboló lángok megfékezésén. A házat átkutatták, senki sem rekedt odabent.

Balatonszőlős és Pécsely között kidőlt fák közé rekedt egy autós. A bejelentő végül el tudta hagyni járművével a helyszínt, a fák feldarabolásán a balatonfüredi tűzoltók dolgoznak.

Tapolcán szinte teljes egészében lefújta a szél egy ház tetőszerkezetét a József Attila utcában, itt ponyvával próbálják óvni a bent rekedt értékeket a tűzoltók. Szintén Tapolcán mélygarázst öntött el a víz a Radnóti Miklós utcában.

Balatonudvarin egy húszméteres fa dőlt ki, három telket is érintett, végül egy köztes épületen akadt fenn. Alsóörsön egy kempingben álló lakókocsira dőlt egy fa, senki sem sérült meg.

Országszerte több mint 200 helyre várnak tűzoltói segítséget az esti órákban. A Katasztrófavédelem mindenkit arra kér, kövessék figyelemmel a riasztásokat, olvassák el az ilyenkor fontos tanácsokat, aki pedig bajba jutott, hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívót.

Vonatok is késnek a kidőlt fák miatt

Több helyen kidőlt fák akadályozzák a vasúti közlekedést is, például a Balaton északi partján és a Tapolca-Celldömölk vonalon, közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Este Badacsonytördemic-Szigliget és Tapolca, valamint Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között is fa dőlt a vasúti pályára és elzárta a vágányt, de azóta felszabadították a síneket. Emiatt azonban a Balaton északi partján és a Tapolca-Celldömölk vonalon 60-90 perccel hosszabb menetidővel kell számolni.