Olyan durván bánunk a menekültekkel, hogy inkább visszafordulnak a határról

2016.07.13. 09:21 Módosítva: 2016.07.13. 11:20

Napról-napra kevesebb a déli határ mentén a tiltott határátlépési kísérlet - nyilatkozta Bakondi György. A mélységi határőrizetet július 5-ei bevezetésének napján 1060 kísérlet történt a kerítésnél, közülük 300 embert a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfogtak, majd visszakísérték őket a kerítésen található kapukig. A többieknek nem sikerült a bejutás - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Egy hét alatt nagyjából 1900-an kísérelték meg a határ átlépését, közülük 600-an jutottak át, őket azonban elfogták és a kerítésen túlra visszakísérték. 1300 ember átjutását a rendőrök és a katonák akadályozták meg.

Akikre büszkék vagyunk: Bakondi György

A magyar kormány gyakorlata, amely során a kerítés Szerbia felőli oldalára dobják vissza a menekülteket, nemzetközi kritika tárgya. Jogellenes ugyanis a menekültek kitoloncolása anélkül, hogy menekültkérelmüket elbírálnák. A kerítés külső oldala néhány méterig még magyar terület ugyan, de itt a hatóságok olyan embertelen körülményeket teremtenek, egész családokat tartanak étlen-szomjan, hogy sokan inkább visszafordulnak.

Lydia Gall, a Human Rights Watch Balkán- és  Kelet-Európa kutatója közleményében rámutatott:  Magyarország minden szabályt megszeg a Szerbia felől érkező menedékkérők ügyében: kérelmeiket azonnal elutasítja, őket magukat pedig visszaküldi a határon túlra. Azokat az embereket, köztük nőket és gyermekeket, akik engedély nélkül léptek Magyarország területére, súlyosan bántalmazták, és a határ másik oldalára toloncolták.

A tranzitzónák területére lépő emberek számát korlátozzák, ami azt jelenti, hogy migránsok és menedékkérők százai – köztük nők és gyermekek – rekednek a senki földjén, ahol nagyon szegényes körülmények között várják a tranzitzónákba való bebocsátásukat. A Human Rights Watch azt tapasztalta, hogy azokat a menedékkérőket és más migránsokat, akik a szabályok megkerülésével, a tranzitzónákon kívül próbálnak az ország területére lépni, visszakényszerítik Szerbiába, gyakran erőszakos eszközöket alkalmazva, és figyelmen kívül hagyva, hogy védelemre szorulnak.

Erre az eredményre büszke Bakondi György, amikor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: többször előfordult, hogy a magyar határról többen mentek vissza Belgrád felé, mint ahányan abból az irányból érkeztek.