Összesen 200 millióval húztak le embereket Szeremley Hubáék

2016.07.16. 07:37

Ingatlanok és autók bírósági zár alá vételéről készült bírósági végzések kerültek a birtokunkba a híres borász, Szeremley Huba és társai csalásos ügyében. Kiderült, összesen nem 50 millió, hanem 200 millió forintot csaltak ki nem három, hanem hat, többségében a brókerbotrányokban vagyonokat bukó embertől. A bírósági végzés indoklásában az áll, hogy félő, hogy Szeremleyék családtagok nevére átírással, eladással vagyonkimentésbe kezdenének (vagy folytatnák a már megkezdett vagyonkimentést), így indokolt az ingatlanok, autók zár alá vétele.

Tavaly  írtuk meg , hogy 2015 szeptember vége óta jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoznak Szeremley Huba és társa, Rafael Tamás ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az akkori nyomozati anyagok szerint Szeremley és Rafael több mint 50 millió forintot csalt ki három embertől, akik sok pénzt buktak a brókercégek (Quaestor, Hungária Értékpapír, Buda-Cash, Kun-Mediátor) 2015 eleji bedőlésével.

A rendőrségi iratok szerint Szeremleyék több városban, több emberrel hitették el, hogy vissza tudják szerezni a brókerbotrányban elúszott pénzüket. A sértetteknek nem kellett mást tenniük ehhez, mint fejenként esetenként több tízmillió forint körüli összeget odaadni a gyanúsítottaknak. Szeremleyék azt ígérték, hogy a kicsalt pénzből megszerzik a bedőlt brókercégek vezetőinek gyémántjait, műtárgyait, amiket majd nagy értékben el tudnak adni, tehát lényegében megforgatják a sértettek vagyonát. A híres borász országos hírnevét, ismertségét, a személyéhez fűzött hitelességet, mint garancia használta fel.

Az Index birtokába került május 27-i és június 17-i keltezésű végzésekből kiderül, hogy Szeremleyéket összesen mennyi pénz elcsalásával, kicsalásával vádolják. A bírósági irat szerint Szeremley Huba és Rafael Tamás bűntársaik segítségével 5 embertől 83.600.000 Ft-ot, egy további személytől pedig összesen 120.000.000 forint értékű eurót csaltak ki.

Így Szeremleyék összesen több mint kétszázmillió forint kárt okoztak ezeknek az embereknek.

Szeremley Huba esetében zár alá helyezték a borász négy olyan ingatlanját, amelyek teljes mértékben az ő tulajdonában vannak, illetve további hat olyat, amelyek részben vagy teljesen kiskorú gyermeke nevén szerepelnek. A bíróság szerint a bűncselekmények miatt, az esetleges későbbi kártalanítások miatt vagyonelkobzást kell alkalmazni. Pláne, hogy alaposan lehet attól tartani, hogy Szeremley ahogy eddig is, továbbra is, további ingatlanokat ajándékoz kiskorú gyermekének vagyonkimentés céljából. Egy másik végzésben Szeremley házastársának nevén lévő két autót is zár alá vettek.

Szeremley bűntársa, Rafael Tamás esetében pedig azt mondta ki a bíróság, hogy Rafael gyermeke bizonyíthatóan egy háztartásban él a gyanúsítottal, és erős a gyanú, hogy a gyermeke által vásárolt ingatlan vételára a gyanúsított csalásaiból származik. Így ezen ingatlanokat is zár alá helyezte a bíróság. 

Szeremley és társai által vélhetően elkövetett folytatólagosan, jelentős kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalási ügyek a bírósági papír szerint:

  • Szeremley több társa segítségével ismertségét kihasználva egy karcagi férfitől összesen 25 milliót vett át. Azt hazudták, a férfi Kun-Mediátor Kft-be fektetett és elveszett 144 millió forintját visszaszerzik, mégpedig úgy, hogy Rafael Tamás és társai megszerzik a cégtulajdonos gyémántját, amit később drágán eladnak.
  • Szeremley és társai egy ceglédi férfitól összesen 35 millió forintot vettek át, azt ígérve, hogy visszaszerzik a sértett Hungária Értékpapír Zrt-be fektetett, de elvesztett 40 millió forintját, mégpedig úgy, hogy Rafael Tamás és társai a cégtulajdonos értékeit (festmények, ékszerek, készpénz) megszerzik, és eladják.
  • Szeremley (Brenner Péter álnéven) és társai egy debreceni férfitől átvettek 17 millió forintot, azzal az ígérettel, hogy a sértett Quaestor-ba fektetett, de elvesztett pénzét visszaszerzik. Úgy, hogy a cégtulajdonos Tarsoly Csaba gyémántját, vagyontárgyait megszerzik és értékesítik.
  • Szeremley találkozott egy budapesti férfival, hogy tőle megvegyen egy gyémántmedált, egy gyémántgyűrűt illetve egy 14 karátos aranygyűrűt 1,5 karátos gyémánttal. A borász azt mondta, elugrik egy félórára, hogy bevizsgáltassa az ékszereket. Szeremley soha többé nem tért vissza, Rafaelt küldte vissza az ékszerekkel, csak a hárommillió forint értékű gyűrű nem volt már Rafaelnél.
  • Rafael Tamás Szeremleyvel történt megbeszélés után a borász egyik ingatlanjába hívott megbeszélésre egy szatymazi férfit, aki előtt azt a látszatot keltették, hogy egy másik társuk, Nyári-Nagy István által hozott fekete színű kő nagyon értékes, és a Szeremley azt meg akarja venni. El is játszották: Szeremley Rafaelnek a sértett férfi előtt látványosan átadott egy 2 millió forintnak mondott, műanyagfóliával lezárt pénzkötegnek látszó csomagot előlegként. Nyári-Nagy István látványosan kevesellte a pénzt, és azt mondta, sokkal többet ér a kő. Rafael később rávette a sértettet, hogy adjon neki 3 milliót kölcsön, és amikor Szeremley kifizette az egész árat, akkor visszakapja. Ezután még kétszer 300 ezret szintén elkért a sértettől Rafael, mondván, a kőhöz dokumentumokat kell készíttetni. Végül a 3.600.000 forintot a sértett sosem látta többé.
  • Végül pedig Rafael Tamás bűntársaival egy nőtől annak 30 millió forintos kintlévőségének visszaszerzésének ígéretével végül összesen 120 millió forint értékű Eurót csaltak ki. 

Szeremley és Rafael 2-3 éve ismerkedett meg egymással. A két férfiban lényegében semmi közös nincs: a 72 éves Szeremley pár éve még 28 milliárd forintra becsült vagyonával az ország egyik leggazdagabb emberének számított, korábban nagyszabású befektetései voltak Afrikában és a Közel-Keleten, több egyetemet végzett. Kalandos életéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A 42 éves Rafael viszont leginkább szegedi bűnözői körökben volt ismert eddig. 2004-ben nyolc hónap felfüggesztett börtönt kapott, mert Kumbor Tibor korábbi szegedi főrendőrrel és társaikkal zsarolással szedtek ki pénzt magánszemélyektől.