Simicska embere kimondta, hogy jobban szeretné Vonát miniszterelnöknek

2016.07.19. 12:47
Interjút adott Schlecht Csaba, Simicska Lajos egyik közeli bizalmasa, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, aki beszél az Orbán-Simicska viszonyról, a G-nap előtti állítólagos kézi vezérlésről, illetve arról, hogy vált ellenzékivé Simicska médiája. Schlecht szerint jobb lenne az országnak, ha Vona Gábor lenne a miniszterelnök.

Élete első interjúját adta a Médiapiacnak Schlecht Csaba, aki most a Lánchíd Rádió főszerkesztője. Nevét azonban nem innen ismerheti az ország. Még a kilencvenes években, a Kaya Ibrahimhoz és Josip Tothoz köthető cégeladásokkal kapcsolatban került reflektorfénybe.

1995-ben tizenhárom, a Fidesz gazdasági holdudvarához köthető társaság került át tőle az akkor Németországban élő török Kaya Ibrahimhoz, 1997-ben pedig három hasonló társaság a Németországban élő horvát Josip Tothoz. A két személynek nem volt meg a személyi igazolványa. Mivel így a hivatalok hiába keresték őket, a társaságok adótartozásait nem sikerült beszedni, a cégeket törölték a nyilvántartásból. Az interjúban  szó is esik erről a sztoriról, ám Schlecht arra a kérdésre, hogy ezek a cégek alapozták-e meg anyagilag a Fideszt, azt válaszolja: "Ez viszont már tiltott terület".

Schlecht tehát nem azért adott interjút, hogy fellebentse a fátylat a máig titkos tranzakciókról. Sokkal szívesebben beszélt a Simicska Lajoshoz köthető kapcsolatáról, a tavalyi G-napról (amikor Simicska egyszerűen nyilvánosan gecinek nevezte a kormányfőt), és az Orbán-Simicska konfliktusról.

Kézi vezérlés a G-nap előtt

Megtudhatjuk tőle, hogy rögtön elvállalta a Lánchíd Rádió vezetését, mert "ha felkér valamire, arra azt mondom: persze, Lajos.". Schlecht szerint a G-nap előtt "Lajos többi orgánumához hasonlóan kézi vezérlés zajlott a Lánchíd Rádióban is", ami azt jelenti, hogy a kormányból hetente jártak ki eligazításra.

"Ennyire hülyék a politikai pártok. Még ezt sem bízzák a szakemberekre. Minden médiumot a sajtóosztály meghosszabbításának tekintenek, így is kezelik." Konkrétumokat viszont nem említ.

Orbán klasszikus szocialista médiavilágot akar

Schlecht szerint Simicska azért haragudott meg egyebek mellett a miniszterelnökre, mert Orbán "klasszikus szocialista médiavilágot akar: kizárólag kormánypárti vagy abszolút semleges sajtót, ahol nincs kritika, és amit kizárólag „az igazságot csak mi tudjuk” felfogás vezet. Erre viszont Lajos nemet mondott". Schlecht szerint ugyanakkor Orbán továbbra is hisz a dologban, "most is ezt akarják végrehajtani. Érdekes kísérlet, akár még be is jöhet. Két év múlva meglátjuk."

Schlecht szerint a konfliktus másik forrása Orbán és Simicska között a paksi beruházás és az oroszok közeledésének megítélése.

Hogy lett ellenzéki Simicska médiája?

Schlecht szerint a G-nap után kényszerűen vált ellenzékivé Simicska Lajos médiája. " Fideszes politikusok nem állnak velünk szóba, adásba nem jönnek be. Akkor kit hívjunk a politikai műsorainkba? A Jobbikot, az LMP-t, a szocikat."

Ugyanakkor azt mondta, hogy Simicskának megvan a pénze az egyes orgánumokra 2018 végéig. A pénzt a Lánchíd Rádió, a HírTV és a Magyar Nemzet működésére 2018 végéig félretette. A Lánchíd rádió sorsáról azt mondta: "ha ugyanez az NMHH és politikai felállás marad, akkor nem sok esélyt adok magunknak".

Vona jobb miniszterelnök lenne

Az interjú egyik legérdekesebb része a Jobbikhoz fűződő viszony. Schlecht határozottan állítja, hogy nincs semmilyen háttérmegállapodás a Jobbikkal, "én sem tettem ki Vona-képet a szobám falára". Szerinte csak a Fidesznek tesznek jót azzal, hogy időnként felmelegítik ezt a témát egyes orgánumok. 

Ehhez képest viszont a következőt nyilatkozza: "ahhoz, hogy 2018-ban egy másik kormány állhasson fel, választást kell nyerni. Meggyőződésem: bármennyire is jóval szerényebbek Vona képességei, mint Orbáné, 

ha 2018-ban Vona lenne a miniszterelnök, az nagyon jót tenne az országnak.

Szerinte ugyanis "elérkeztünk abba a fázisba, amikor Viktor kétségtelenül meglévő fantasztikus politikai tehetsége kárt okoz, mert a visszájára fordult". 

Simicska és az Index

Schlecht arról a hetek óta terjedő pletykáról is beszél, hogy Simicska állítólag megvásárolja az Indexet. Schlecht a Magyar Nemzetet említi, amely szerint "Lajos egy szűkkörű értekezleten kijelentette, hogy az Index nem kerülhet az Orbán-Habony páros kezébe. Ezt én is így tudom."

Schlecht hozzáteszi: "ha ezt nyilatkozta, akkor nyilván megvannak az eszközei. Ha a korábbi tulajdonos Spédernek el kell engednie a portált, akkor Lajos valószínűleg el tudja kapni. Szakmája szerint jogász, a szerződések embere".