Tényleg találtak azbesztet a ligeti bontásnál

IMG 20160706 112712
2016.07.19. 12:48

A Liget Zrt. váratlanul azbesztbe akadt az egyik épület bontásakor, de mindent a szabályoknak megfelelően tett és tesz, közölte az Index kérdésére Sághi Attila műszaki igazgató a Népszabadságban megjelent hírre reagálva.

A lap azt írta, a jogszabályban rögzített biztonsági intézkedések betartása nélkül bonthatták le a Hungexpo-terület A épületét, amely a ligetvédők tapasztalatai szerint jelentős mennyiségű azbesztet tartalmazott. Az azbeszt veszélyes anyag, rákkockázati tényező, ezért különleges bánásmódot igényel.

Sághi most azt mondta, tudtak róla, hogy az épületben azbeszt van, ez az épület bontási tervében benne is volt, ennek megfelelően, a jogszabályok betartásával indult el a bontás. Csakhogy aztán a műszaki ellenőr két olyan helyen is azbesztgyanús anyagot talált, ahol a dokumentumok alapján nem kellett volna lennie.

"A területet elkerítették, addig nem folyik ott munka, amíg ki nem derül pontosan, miről van szó" - mondta Sághi.

A szakember hozzátette: az általa látott fényképek alapján az egyik részen tényleg azbeszt lehet, ha ez bebizonyosodik, akkor védőfelszerelésben, a vonatkozó szabályok szerint megy tovább a bontás. A másik épületrészről szerinte a kép alapján nem lehet megmondani, hogy gyanús-e vagy sem.

A szakember hozzátette: a legtöbb magyarországi épületben van azbeszt, úgyhogy "jó, hogy van ez az ügy, mert felhívja az emberek figyelmét, hogy bármit bont le, beleakadhat a veszélyes anyagba".