Két buszsofőr sem vette fel a mozgássérült férfit

2016.07.20. 07:26

Megalázónak tartja Natália, hogy a 196-os busz vonalán a sofőrök nem voltak hajlandóak felvenni a mozgássérült, kerekesszékkel közlekedő férjét július 10-én. A nő a Borsnak mesélt arról az estéről.

Azt mondta, hogy a Bánkút utcában, a Rákospalotai köztemető megállóban várakozott a férjével és ötéves kislányával, amikor jött az első busz. A sofőr azonban megtagadta a segítségnyújtást, Natália szerint

a kormányrendeletre hivatkozott, miszerint nem szállíthat elektromos kerekesszékes személyt, mert az megterheli a buszt és balesetveszélyes.

Amikor a menetrend szerinti következő járat is hasonlókra hivatkozva továbbhajtott, végül felhívta a mozgássérülteket szállító szolgálatot. A kiérkező vezető megszánta őket, és "baráti áron az egyébként hét-nyolcezer forintos útiköltség helyett kétezer forintért hazahozott minket".

A lap megkereste a BKK-t, és a cég válasza szerint a kormányrendelet "nem szabályozza részletesen a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kerekes-székének és egyéb mozgást segítő eszközének szállíthatóságát". A BKK viszont közölte, hogy a közelmúltban kezdeményezésükre egyeztetést tartottak a mozgássérültek képviseletét ellátó szervezetek és a közlekedési szolgáltatók. A BKK részletesen kidolgozza az elektromos mozgássegítő eszközökkel való közlekedés szabályrendszerét.

A sofőrök ellen nem indult a cégen belül eljárás.